x

Izazvao bijes - po plaćama bi izjednačio sebe i Nadala!

Kanadski teniser koji je prošle godine postao šire poznat po nevjerojatnoj činjenici da je u istoj godini čak četiri puta imao sreću u glavni ždrijeb turnira ući kao sretni gubitnik, sada se istaknuo nečime mnogo kontroverznijim...

Naime, na društvenoj mreži Twitter oštro je na temu egalitarizma među spolovima u nagradnom fondu na ATP i WTA Touru replicirao poznatom britanskom novinaru Benu Rothenbergu, koji je na svojem profilu reagirao na vijest koja se jučer pojavila i izazvala veliku pažnju u američkoj javnosti.

Prema njoj, US Soccer je - ususret posredovanju kojim će savez i reprezentacija pokušati izgladiti stvari kako bi se odustalo od federalne tužbe udruge igračica zbog navodne spolne diskriminacije u pogledu plaćanja - objavio opširan dopis kojime se, posljedično, pokazuje da je tijekom godina ženski nogomet dobio čak i više novaca od muškog!

Rothenberg je na tu objavu reagirao sljedećim riječima:

- Zamislite da ATP reagira na ovakav način s podrškom za jednaku plaću WTA igračicama.

Taj novinar ima puno pratitelja, a dobar dio tog 'uspjeha' može zahvaliti svojem dosta prvoloptaškom načinu reagiranja na vijesti i situacije iz tenisa. Velik dio novih followera jamačno je zaradio i kada je, nedavno, Novaka Đokovića uspio isprovocirati na nešto osorniju reakciju na novinskoj konferenciji.

No, sada je i sam dobio neočekivanu reakciju. Javio se, naime, kanadski profesionalni tenisač Peter Polansky:

- Da, da, da!! Neka plaća bude potpuno jednaka. Ali, zašto se zaustaviti na odnosu muškaraca i žena. [Tom logikom] challengeri bi također trebali imati jednak nagradni fond kao i Slamovi! Svi mi udaramo istu žutu lopticu, tako da ne vidim prepreke?! Napravimo to! Wooo - napisao je u ironičnoj objavi Polansky.

Njome je sugerirao da bi jednako trebali biti plaćeni on, koji je u najboljim trenucima karijere bio na 110. mjestu ljestvice, a na samo jednom Grand Slamu je prošao prvo kolo... i Nadal, Federer i Đoković, koji su kumulativno osvojili 54 Slama.

Naravno, bit objave bila je nešto drugo, a shodno tome ubrzo je postao zatrpan porukama koje su ga ismijavale, a reagirali su i neki drugi poznati teniski influenceri i Twitter-novinari:

- Nevjerojatno je koliko brzo se Peter Polansky srozao s pozicije sretnog gubitnika do čistog gubitnika - napisao je Bastien Fachan.

Ova, nazovimo je rasprava samo je nastavak višegodišnje 'natezanja' o tome trebaju li djevojke na Touru i na Slamovima zaista biti jednako plaćene kao muškarci. Jedan od najpoznatijih oponenata te doktrine bio je Gilles Simon, bivši dugogodišnji top 10 igrač, koji je uvijek bio vrlo jasan oponent takve ideje:

- Stvari tako ne funkcioniraju u svijetu zabave i poslovanja. Zabava se ne svodi na razliku između muškaraca i žena, već na to hoćete li imati publiku ili nećete. To nema veze sa spolovima - rekao je Francuz prije 7 godina i dodao kako ga u tom stavu podržavaju gotovo svi njegovi kolege.


(Sportklub.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.