x

Izetbegović: Niko ne smije imati visoke plate i niko ne smije ostati bez plate u doba krize!

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je danas da Stabilizacijski zakon Federacije BiH poseban fokus ima na podršci i pomoći ranjivim grupama građana i dijelovima privrede koji su posebno ugroženi u situaciji pandemije koronavirusa Covid-19.

U intervjuu za Fenu Izetbegović je objasnio da će se raditi na rebalansu budžeta, smanjenju nameta koji nisu neophodni u ovom trenutku, od kreditnih do različitih fiskalnih mjera koje će pomoći kako bi se rasteretio pritisak na sve građane i privredu.

"Budžeti su fikcija, oni se planiraju i sada je neophodno uraditi potrebne rebalanse koji će fokus staviti na borbu protiv koronavirusa i ono što se odnosi na zdravlje ljudi, a potom i na ozdravljenje ekonomije. Ne smije se dogoditi da dijelovi privrede u BiH odumru u ovoj situaciji", dodao je Izetbegović, napominjući da je potrebno uraditi realne rebalanse budžeta.


Moratorij na kredite

Podsjećajući da je SDA podržala dosadašnje mjere, Izetbegović smatra da bi one trebale biti nešto preciznije kada je u pitanju moratorij na isplatu kredita odnosno na olakšanja i djelomični moratorij za one koji ne mogu da isplaćuju kredite te je mišljenja da mjere u tom segmentu nisu dovoljno precizne i potrebno ih je dopuniti.

"U ovakvoj situaciji počinju nervoze, panika, međusobna optuživanja, populizmi, politikanstva, rivalstva političara koji se takmiče u obećanjima, ali sve je to potrebno izbjeći, biti svjestan toga i izbjeći sve negativne momente i elemente. Trebamo se svi ujediniti u borbi protiv jednog neprijatelja", kazao je predsjednik SDA.

Napominje da je sada vrijeme za jedinstvo i slogu jer postoji mnogo dobrih prijedloga iz svih parlamentarnih stranaka i od eksperata zbog čega Izetbegović vjeruje da se može doći do veoma dobrog budžeta i prijedloga mjera te je pozvao na ujedinjenje i pomoć narodu u ovom trenutku.


Govoreći o Stabilizacijskom zakonu Federacije BiH, istaknuo je da se on odnosi i na kantone i općine, a ići će se na iste prijedloge o pravljenju rebalansa budžeta i fondova na način da se odustaje od toga što nije neophodno u ovom trenutku te da se sredstva usmjere na pomoć građanima, pomoć u borbi protiv koronavirusa te pomoć privredi.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i predsjedavajući Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Mirsad Zaimović organizirali su danas sastanak kojem su prisustvovali predstavnici svih parlamentarnih stranaka te eksperti.

Izetbegović kaže da se na tom sastanku razgovaralo o realnim i utemeljenim prijedlozima jer intervencije u budžetima i fiskalnim mjerama, ali i ekonomiji trebaju osigurati da se ne dogodi intervencija u jednom segmentu, a u isto vrijeme da se naruši drugi segment.

.

.

.

.

.

..



(Fena)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.