x

Izmjerite ljubav: Koliko traje fatalna privlačnost!

Početna zanesenost partnerom, zaljubljenost i opčinjenost traju tačno pet minuta. Međutim, ne završava se sve tada. Ako iz ove faze pređete na polje ljubavi, onda, kako naučnici tvrde, tu možete da se zadržite maksimalno četiri godine. Poslije toga nastupaju krize.

Iako je pitanje „koliko traje ljubav“ vječna tema, poslije mnogobrojnih naučnih istraživanja utvrđeno je da se ljubavni hormoni potroše poslije četiri godine. Seksolozi su, čak, radikalniji: kažu da ljubav traje svega godinu dana, partneri se poslije ovog vremena zasite, dosade jedan drugome... Ostaju u vezi zbog moralnih, društvenih ili ekonomskih razloga, drugi jednostavno ne žele da nastave vezu ako to više nije ono pravo.

 

Kriza već od pete godine

 

Kada je u pitanju brak, stalno slušamo da kriza nastupa u sedmoj godini. Brakorazvodni advokati tvrde drugačije: partneri doživljavaju prvi udar u petoj godini braka, a razvode se kasnije − poslije dvanaest zajedničkih godina.

 

Stručnjaci, i ne samo oni, sve manje vjeruju u stanovište da djeca učvršćuju brak.

 

− Potomstvo možemo predstaviti kao, na primer, zastavicu na slalomu koji izvode muškarac i žena. Ali, treba znati voziti slalom. To stalno ponavljam parovima koji dolaze u bračno savjetovalište: morate naučiti da se branite od djece, pronađite vrijeme kada ćete se baviti sobom, obezbjedite nekoga ko će da čuva djete jedno veče u nedjelji, kada ćete se posvetiti svom životnom saputniku, jer u životu vam je partner najvažniji − smatra Ðakomo Dakvino, ugledni italijanski psihijatar koji navodi i da svakodnevna briga o djeci, kao i konstantan napor oko poslova u kući ubijaju ljubav. On kaže i da ako ste svakodnevno okupirani djetetom, vi ste glavni krivac što između vas i vašeg partnera nema ljubavi. Preporučuje da suprugu posvetite više pažnje i vratite ono što se odavno ugasilo.

 

Brak bez uživanja

 

Istina je da ljudi u posljednje vrijeme žive puno brže i vode stresniji način života. Zato ne uživaju dovoljno u društvu svoje bolje polovine: kada jedan radi, drugi je kod kuće s djetetom i obrnuto. Nikako da se usklade i ljubav polako nestaje, a brak sve više liči na preduzeće dvoje zaposlenih. Sve to negativno utiče na partnerske odnose.

 

−  Mnogi parovi boluju i od pretjeranog planiranja budućnosti. Za time, realno, nema potrebe, bolje se prepustite čulima. Uživajte u novom partnerovom parfemu ili frizuri − preporučuje Dakvino.

 

Iako ne postoji univerzalni recept za sve parove, terapeuti su saglasni i sa sigurnošću navode da na ljubavi treba raditi svakodnevno.

 

Biološko objašnjenje privlačnosti

 

Poljubac: U trenutku kad se ljubimo, oslobađa se noradrenalin, srce pumpa više krvi u usne, aktiviraju se nervni završeci lutajućeg živca, dok se u pljuvački skupljaju muški i ženski seksualni hormoni.

 

Stanje zaljubljenosti: Ovde glavnu ulogu igraju neurotransmiteri. U prisustvu partnera koji nas privlači, mozak oslobađa prirodne amfetamine, kao što su dopamin i feniletilamin. Oni predstavljaju motor koji čini da osjećamo želju i zbog koga su dvoje zaljubljenih u stanju da razgovaraju i provedu čitavu noć budni, a da ne osjećaju umor. Poslije izvjesnog vremena ove supstance doživljavaju zamor materijala. Tada prestaje akutna faza.

 

Seks: U toku seksualnog čina dešava se prava hormonalna oluja. Posebno je aktivan oksitocin, hormon koji ubrzava kontrakcije materice u toku porođaja, a igra bitnu ulogu i u postizanju orgazma.

 

Zrela ljubav: U zreloj ljubavi glavnu ulogu igra endorfin, supstanca koji poslije otprilike četiri godine prelazi u prirodni amfetamin. Jaka osjećanja zamjenjuje smireno osjećanje zadovoljstva zbog postojane ljubavi.

 

Izvor: Cafe.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.