x

Iznenadio je ama baš sve: Trostruki osvajač NBA lige objavio kraj karijere: Njegova nevjerovatna priča će inspirisati mnoge!

34-godišnji playmaker i trostruki osvajač NBA lige Shaun Livingston odlučio je reći svoje konačno zbogom košarci.

Ovaj izvrsni backup playmaker u ligu je stigao 2004. godine kao četvrti izbor NBA drafta te su ga tada izbarali Los Angeles Clippersi. U najjaču košarkašku ligu na svijetu stigao je direktno iz srednje škole iako je prethodno potpisao za poznati Univerzitet Duke, ali kada je shvatio da bi te 2004. godine mogao biti u samom vrhu NBA drafta ovaj 201 centimetara visoki organizator igre odlučio je odmah otići na NBA draft.

U svojoj karijeri nosio je dresove čak devet NBA klubova, a svoje najbolje igre pružao je u dresu onog posljednjeg, Golden State Warriorsa, čiji je član bio od 2014. do 2019.godine.

Livingston je godinama bio drugi playmaker GSW-a iza Stepha Curryja. Njegov najveći forte bio je skok – šut sa poludistance, a kotirao je i kao izvrstan defenzivac. Nije mu nikada bio problem podrediti se momčadi što je u mnogo navrata znao istaknuti Steve Kerr.

Ipak, nemoguće je pričati o Livingstonu a ne spomenuti katastrofalnu ozljedu koju je pretrpio igrajući za Clipperse. U samom početku utakmice protiv Charlotte Bobcatsa Livingston je išao na jedno klasično polaganje ali mu je prilikom doskoka popustilo koljeno što je rezultiralo jednom od najgorih povreda koje su ikada viđene na NBA parketima. Jedno vrijeme se čak pisalo o tome da bi mu liječnici možda mogli amputirati nogu, ali to se na svu sreću ipak nije dogodilo.

Iako se mislilo da je tu kraj njegovoj karijeri Livingston se uspio vratiti te do kraja karijere osvojiti čak tri NBA prstena.

Sva tri naslova prvaka osvojio je u dresu GSW-a (2015, 2017, 2018), a vijest da se umirovio od profesionalne košarke objavio je sam igrač putem društvenih mreža.


(Sport.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.