x

Izraelska vojska ubila palestinskog novinara iako je imao PRESS oznaku! (VIDEO)

Novinar i fotograf iz Gaze, Jaser Artaja, ubijen je u petak u prosvjedu Palestinaca koji je izraelska vojska nasilno ugušila, koristeći bojno streljivo.

U tom prosvjedu ubijeno je ukupno devet ljudi i ranjeno čak hiljadu, a u ranijem prosvjedu pretprošlog tjedna ubijeno je čak 19 Palestinaca i ranjeno više od 1400.

Tridesetogodišnji Artaja, otac jednog djeteta, bio je poznat po svojim zračnim snimkama prosvjeda i konflikta u Gazi pomoću drona, a Guardian je objavio posljednju snimku, koju joj je ustupilo Norveško vijeće za izbjeglice (NRC) za koje je ovaj novinar radio na svojoj posljednjoj reportaži.


Snimka prikazuje ranjenike, prije nego što je i sam novinar pogođen

Na toj snimci može se vidjeti uski obalni pojas Gaze na samoj granici s Izraelom, ograđenoj žicom. Veliki broj palestinskih prosvjednika okupio se na poljima, postavivši šatore u pet prosvjedničkih kampova, noseći transparente ili razmještajući gume koje su potom zapalili. S druge strane mogu se vidjeti izraelski vojnici, od kojih jedan podiže pušku. Nakon toga, slijede mučne scene ranjenih prosvjednika koje drugi užurbano nose na nosilima, što dalje od vojske koja je otvorila vatru.

Prosvjed nazvan “Veliki marš povratka” počeo je pretprošlog tjedna, a trebao bi kulminirati za dan “Nakbe” (arapski za katastrofu) 15. svibnja, palestinsku obljetnicu tragičnih događaja iz 1948. kad je 700.000 pripadnika ovog naroda uslijed rata protjerano ili izbjeglo iz svojih domova.

Iako je Artaja imao pancirni prsluk s jasno vidljivom oznakom press, kad je izraelska vojska otvorila vatru na nenaoružane prosvjednike, i on je pogođen metkom u trbuh. Preminuo je nekoliko sati kasnije.

Izraelski ministar: Novinar je sam kriv jer je upravljao dronom


Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman, koji je zgrozio svjetsku javnost izjavom da u Gazi “nema nevinih” jer su “svi povezani s Hamasom”, sugerirao je da je ovaj novinar sam kriv što je ubijen. “Ne znam tko je on, je li fotograf, nije fotograf. Tko god upravlja dronovima iznad (izraelskih) vojnika mora razumjeti da dovodi sebe u opasnost”, rekao je Lieberman. Njegova vlada ranije je upozorena da otvaranje vatre na civile može predstavljati ratni zločin na Međunarodnom kaznenom sudu. Glasnogovornik izraelske vojske najavio je istragu o Artajinoj smrti, tvrdeći da je ova vijest “njima nepoznata i treba biti istražena”.

Medijski savjetnik NRC-a za Bliski istok, Karl Schembri, objasnio je za Guardian da je Artaja u suradnji s njima radio reportažu o utjecaju kontinuiranog nasilja na mentalno zdravlje i dobrobit djece u Gazi. “Ubijen je radeći svoj posao: snimajući pravo svog naroda da prosvjeduje za svoja ljudska prava”, rekao je Schembri.


Glavni tajnik NRC-a, Jan Egeland, bio je vrlo oštar u svojoj reakciji na smrt novinara i drugih Palestinaca: “Kontinuirano i neopravdano zatvaranje granice i ekstremna ekonomska oskudica za civile u Gazi nije ništa manje od kolektivne kazne. A sada neselektivno pucanje na mirne prosvjednike na njihovoj zemlji – dok bježe, dok nose zastave, dok se mole, dok izvještavaju, dok daju prvu pomoć i dok rade na svojoj zemlji – gnusno je i mora biti pozvano na odgovornost.”

(Mojportal)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.