x

Jabukovo sirće ljekoviti prirodni eliksir

Jabukovo sirće prirodni je eliksir koji nastaje fermentacijom soka od jabuka. Najbolje je koristiti prirodno jabukovo sirće, koje ne sadrži nikakve dodatke. Tokom procesa fermentacije prirodni šećeri iz jabuka razlažu se uz pomoć bakterija i kvasca. Ono što nastaje je prvo alkohol, a zatim i sirće.

Sirće se najčešće prodaje nefiltrirano i nepasterizovano i kada se boca otvori ono vremenom oksidiše i postaje tamnosmeđe boje. U dnu boce će se vremenom pojaviti oblak taloga i to je sasvim u redu. Ovaj talog sastoji se uglavnom od bakterija sirćetne kiseline, a nazivaju ga i "majkom sirćeta".

Jabukovo sirće koristi se u kuvanju, ali je njegova namjena prvenstveno u liječenju zaista velikog broja tegoba i bolesti. Nerijetko, jabukovo sirće se preporučuje kao "lijek za sve".

Preporučena dnevna doza

Preporučena dnevna doza jabukovog sirćeta koju treba uzeti je rastvor od dvije kašike sirćeta u mlakoj vodi (koju možete prethodno prokuvati) uz dodatak dvije kašičice meda. Ovakav eliksir, osim što je veoma ukusan, ima široku primjenu - pomaže kod bolesti grla, kod neuredne probave, slabe cirkulacije i uopšte slabe razmjene materija u organizmu, preporučuje se i kod bolesti srca, bubrega i krvnih sudova... Dokazano je i da jabukovo sirće snižava povišeni krvni pritisak i da je odličan saveznik u očuvanju vitke linije.

Primjena jabukovog sirćeta 

Za blistavu kožu i protiv svraba na koži preporučuje se spoljna upotreba razblaženog sirćeta, a trljanje i masiranje ovim rastvorom izvanredno prija i potpuno zdravim osobama. Osim osjećanja svježine koje dugo traje jabukovo sirće daje koži mekoću, vlažnost i zdravo rumenilo.

U svojstvu obloga ili sredstva za utrljavanje, jabukovo sirće se takođe primenjuje kod proširenih vena: u kombinaciji sa unutrašnjom upotrebom sirćeta, prelaskom na zdraviju ishranu i čišćenjem organizma, postižu se dobri rezultati. Na isti način, jabukovo sirće olakšava i neke reumatske bolesti i otklanja osjećaj stalnog umora, na koji se žali sve više ljudi.

Nerazblaženim jabukovim sirćetom ispira se grlo kod prvih znakova prehlade, a vrlo je preporučljivo ponijeti na put bočicu sirćeta da bi se spriječile nelagodnosti u probavi koje se obično vezuju za promjenu vode i hrane.

Ovo sirće je bogato je kalijumom, a on utiče na rad mišića i nerava, a učestvuje i u biohemijskim procesima na ćelijskom nivou.

Jabukovo sirće pomaže i kod hroničnog umora, protiv glavobolje, dobro je za tretiranje opekotina. Efikasno je i kod snižavanja krvnog pritiska, koristi se za ublažavanje bola u sinusima, a obloge od jabukovog sirća pomažu kod bolnih zglobova.

Sirće nastalo fermentacijom soka od jabuka veliki je saveznik ljepote.

Koristi se za čistije lice tako što se jedan dio jabukovog sirćeta izmiješa sa osam dijelova vode i tom tečnošću tri puta dnevno se kvasi lice, dok za zdraviju i ljepšu kosu, nakon što ste je oprali šamponom, treba da je isperete vodom u koju ste dodali kašiku jabukovog sirćeta.

Uz jabukovo sirće možete i da mršavite - svako jutro u toku dva mjeseca na prazan želudac popijte čašu vode sa jednom do dvije kašičice sirćeta ili uz svaki obrok popijte čašu vode sa dvije kašičice sirćeta.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.