x

rekorderi

Jala i Buba od jutjuba zaradili 2,5 miliona eura: Slijede ih Maja, Rasta, Cobi i Senida!

Uvijek je važilo pravilo da pjevači najviše novca zarađuju zahvaljujući nastupima kako po Srbiji, tako i po inostranstvu, i da im je to glavni izvor zarade.

Ipak, zahvaljujući pojavi interneta - Jutjuba i digitalnih muzičkih platformi, mnogi od njih su proširili svoj biznis i dobili dodatni izvor prihoda, koji često dostiže i vrtoglave sume od nekoliko stotina hiljada, pa do nekoliko miliona eura.

Iako su i narodnjaci, posebno folkeri, jako slušani na Jutjubu, slavu su im ukrale mlađe kolege - reperi i treperi, koji definitivno imaju vođstvo na svim digitalnim platformama. Rekorderi u regionu su definitivno bosanski dvojac Jala Brat i Buba Koreli, koji na spomenutom sajtu za slušanje muzike i gledanje spotova imaju ukupno skoro tri milijarde pregleda.


Ako se uzme u obzir da je zarada na Jutjubu u prosjeku na milion pregleda oko hiljadu eura manje-više (u zavisnosti iz koje države se gleda video), može se reći da su njih dvojica od ovog sajta dosad zaradili preko dva i po miliona eura! Naravno, treba uzeti u obzir da se na njihovom kanalu nalaze i spotovi drugih izvođača sa kojima su sarađivali, pa su dio kolača dijelili sa njima. Poznato je da dio zarade ide i izdavaču, ali u slučaju sarajevskog dvojca, koji imaju svoj studio i Jutjub kanal, nema potrebe da dio prihoda daju drugima.


Maja Berović na Jutjubu ima skoro 400 miliona pregleda i zaradu višu od 300.000 eura. Brojni izvođači trep muzike, poput Cobija, Raste i Senide, na kanalu Bassivity Digital, koji ima preko 1.000.200.000 pregleda, pa se ne zna tačna zarada svakog ponaosob, ali je ukupna suma oko milion eura.


Ceca Ražnatović

Kada je u pitanju tradicionalnija muzika, odnosno folk i pop, na tronu se nalazi Ceca Ražnatović.

Njene pesme na Jutjubu imaju preko 1.000.700 pregleda, ali i nešto manju zaradu, jer, po riječima izvora, ona kanal nije monetizovala odmah. Suma sumarum, od jutjuba je do sada zaradila približno milion eura. Baš poput Bube i Jale, i Ceca je svoj izdavač, pa tako zaradu ne dijeli sa drugima, osim kada je u pitanju porez koji svi izvođači moraju da plate.


Brena, Čola i Ana

Na vrhu liste se nalazi Lepa Brena sa 573 miliona pregleda na jutjubu i zaradom od oko 500 hiljada eura do sada, a odmah iza nje je Zdravko Čolić sa 500 miliona pregleda i zaradom preko 450 hiljada eura.

Jedna od popularnijih na ovom kanalu je i Ana Nikolić sa 266 miliona gledanja i približnom zaradom oko 200 hiljada eura do sada.


JK i Dara

Na petom mjestu je Jelena Karleuša koja je do sada od jutjuba zaradila više od 200 hiljada eura sa 257 miliona prikaza.

Njena koleginica Dara Bubamara je na visokom šestom mjestu sa 206 miliona pregleda i zaradom od oko 180 hiljada eura.


Striming sve popularniji

Od skidanja muzike profitiraju Senidah, Vojaž, Ceca...

Veliku zaradu muzičari imaju zahvaljući strimingu, odnosno digitalnim platformama sa kojih se "skidaju" njihovi hitovi. Cijena za milion strimova kreće se u prosjeku od 3.000 do 3.500 eura, a kao što se može vidjeti na fotografiji sa jednog od tih striming servisa, najslušanija je slovenačka zvijezda Senidah sa skoro 80 miliona strimova. To znači da je do sada zaradila samo 280 hiljada eura zahvaljujući ovoj platformi.


Iza nje se nalazi Buba Koreli sa 77 miliona strimova i zaradom od 270 hiljada eura, a na trećem mjestu je Stefan Đurić Rasta sa 53 miliona i 185 hiljada eura.

Reper Cobi je na ovoj platformi zaradio oko 143 hiljade eura sa 41 milion skidanja pjesama, a na petom mjestu je Vojaž sa 38 miliona i zaradom od 130 hiljada eura. Maja Berović ima približno 32 miliona strimova i zaradu od oko 110 hiljada eura. Jala Brat nije ni približno popularan na platformi kao Buba, a njegove pjesme imaju 16 miliona strimova za šta je do sada dobio 60 hiljada eura.

Od folkera i pop izvođača najviše se ističu Ceca sa 19 miliona strimova i zaradom oko 60.000 eura, Brena 15 miliona 50.000 eura.

.

.


Izvor: kurir 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.