x

Atrakcija u prirodi

Japanski koridor kroz 17 metara dubok snijeg otvoren za turiste

Japanska ruta Tateyama Kurobe, jedna od najstrašnijih planinskih ruta, ponovo je otvorena za turiste.

Proteže se kroz prefekture Toyama i Nagano, sjeverno od Tokija, u dužini od 90 kilometara i nosi naziv "Krov Japana". Ruta nudi nevjerovatan pogled sa 3.015 metara visoke planine Tateyama i nešto nižih vrhova.


Ipak, najveća atrakcija je snježni tunel kroz takozvanu Veliku snježnu dolinu. Radi se o koridoru kroz zidove snijega visoke i do 17 metara, a nastao je kao rezultat višemjesečnog napornog rada vozača grtalica.


Šetnja traje blizu 50 minuta, a ruta će ostati otvorena do 22. juna kada dolazi toplije vrijeme i topljenje snijega. Očekuje se da u aprilu i maju ovuda dnevno prođe više od 5.000 posjetilaca.


Vožnja cijelom rutom Tateyama Kurobe Alpine može potrajati i do šest sati, a posjetioci imaju opcije i da prenoće u planinama. Privatnim automobila je zabranjen pristup te se mogu koristiti samo sredstva javnog prijevoza, među kojima su i tunelski autobus i najduža japanska žičara.


Ovaj prostor nudi i treking rutu, nepregledne šume cedra i bukve, vulkanske kratere i najstariju planinsku kolibu u Japanu.


Najvatreniji alpinisti mogu se pokušati popeti na vrh Tateyama, s kojeg se može vidjeti sve do Fujija


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.