x

OPONAŠA POLARNU SVJETLOST

Jedan od najuvrnutijih tornjeva na svijetu predstavljen u Kini

Jedan od najuvrnutijih tornjeva na svijetu predstavljen je u Chongqingu u Kini. Toranj Dance Of Light, koji je dizajnirala arhitektonska tvrtka Aedas te je dovršen ove godine, visok je 180 metara i ima upletenu fasadu koja oponaša oblik polarne svjetlosti, navodi se u saopćenju za javnost.

Smještena na Xingfu Plaza u četvrti Jiangbei u Chongqingu, zgrada koristi jednostavan i elegantan oblik dvostruko zakrivljenih fasada kako bi stvorila dojam da je zgrada uvrnuta, rekli su iz kompanije.

Prema Kenu Waiju, voditelju globalnog dizajna Aedasa, fasada "nije samo izraz izgleda, već i način zaštite koji oblikuje unutarnje prostore."


Dizajneri su bili inspirirani rasplesanom polarnom svjetlošću -- zrakama i spiralama polarnih svjetala koje se često vide na Arktiku i Antarktiku - tako da svjetlost igra ključnu ulogu u naglašavanju uvrnutog oblika strukture.

Pogled na toranj varira iz različitih uglova jer se svjetlost reflektira i savija preko staklenih fasada.


"Kada padne noć, zakrivljena fasada prikazuje odraze koji aludiraju na plesnu figuru balerine", rekao je Aedas u priopćenju za javnost.

Uvijene višespratnice sve su popularnije tokom posljednje decenije zahvaljujući napretku u gradnji, inženjerstvu i arhitektonskim programima.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.