x

ODOBRILI I NUTRICIONISTI

Jede sve, ničeg se ne odriče: U ovu dijetu kune se Nikol Kidman

Glumica već godinama prakticira dijetu 80:20, zahvaljujući kojoj očarava izgledom u šestom desetljeću


Glumica Nikol Kidman (Nicole) već godinama prakticira dijetu 80:20, zahvaljujući kojoj očarava izgledom u šestom desetljeću.

Glumica Nikol Kidman poznata je po svojoj savršenoj figuri otkako je davnih dana zablistala na holivudskom glumačkom nebu.

Izgled i zdravlje

Lijepa glumica nikada nije krila da jako vodi računa o svom izgledu i zdravlju, a ako ste se pitali koja je njena tajna i kako uspijeva biti toliko vitka svih ovih desetljeća, odgovor je napokon stigao.

Australska glumica prakticira posebnu prehranu, poznatiju kao dijeta 80:20. To znači da 80 posto vremena jedete zdravu hranu, a da se preostalih 20 opustite i uživate u omiljenim slatkišima, grickalicama i tijestu.

- Uopće nisam stroga što se prehrane tiče. Jedem sve, ali umjereno - otkrila je glumica u intervjuu za “Los Angeles Times”.

- Pokušavam 80 posto hrane koju jedem održati zdravom... ponekad padne na 70 posto. Ali mislim da je najvažnije pronaći ono što vam odgovara, a zaista sam puna energije - dodala je.

Nutricionisti podržavaju ovu dijetu jer ne znači izbacivanje bilo koje skupine namirnica niti opsesivno brojanje kalorija.

Osim toga, savjetuju da se obroci unaprijed planiraju kako bi se imala bolja kontrola nad hranom koja se unosi.

Kako izgleda dijeta 80:20?

Pravilo 80:20 znači da ćete i dalje bez grižnje savjesti moći uživati u večeri ili piću s prijateljima, a koncept uživanja u hrani ostat će vam vrlo poznat.

Stvar je vrlo jednostavna - 80 posto vremena jedete zdravo, a 20 posto vremena počastite se omiljenom hranom, desertom, pićem... I ne morate se previše brinuti oko matematike. Ako, naprimjer, jedete tri zdrava obroka dnevno, tada su tri nezdravih vaših 20 posto za tu sedmicu ili, ako jedete pet malih obroka dnevno, tada možete pojesti sedam malih poslastica sedmično.

Za još bolje rezultate ''uštedite'' kalorije sedam dana i držite se plana, a onda ''odmorite'' za vikend. Isto pravilo možete primijeniti i na vježbanje.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.