x

TAJNA NJENE DUGOVJEČNOSTI

Jedna od najstarijih osoba na svijetu svakoga dana jela je isti doručak, evo i koji

Doručak je najvažniji obrok koji ne treba preskakati. On pokreće naš metabolizam i daje nam obilje hranljivih sastojaka i energije potrebnih za kvalitetan početak dana. To je znala i jedna od najstarijih žena na svijetu, a moglo bi vas iznenaditi ono šta je jela svakoga dana.

Već i ptice na grani znaju da ono što za doručak unesemo u naš organizam igra bitnu ulogu za naše zdravlje i dugovječnost. On čak može pomoći i u smanjenju masnog tkiva na stomaku te jačanju imuniteta, što bi možda moglo biti ključna komponenta za dug i zdrav život.

Toga se pridržavala i Susannah Mushatt Jones, jedna od najstarijih žena na svijetu koja je imala tačno određenu hranu za doručak vjerujući da svoju dugovječnost duguje upravo njemu.

Prema članku sa Page Six, razlog zbog kojeg je Jones doživjela 117 godina je taj što je svakoga dana jela suho meso.

Jones je rođena u julu 1899. godine, a preminula je 2016., nakon što je proslavila svoj 117. rođendan. Njena rutina do kraja je ostala ista - za doručak koji je bio u 10:30 ujutro, uvijek bi jela kajganu sa suhim mesom.


Njena nećakinja, Lois Judge, rekla je za spomenuti medij kako je Susannah mogla jesti suho meso "po cijeli dan".

Iako je mnogima omiljena poslastica te odlično ide samo, ali i kao dodatak, suho meso definitivno nije prva namirnica na koju pomislite kada pripremate doručak, ali ni tako tipična namirnica za jesti svaki dan. Međutim, ono zapravo ima neke nutritivne prednosti koje će vas natjerati da razmislite o tome da ujutro uzmete jedan komadić suhog mesa uz svoj doručak.

Healthline izvještava kako je suho meso dobar izvor proteina i bogato je mnogim vitaminima i mineralima, uključujući željezo, vitamin B12, fosfor i folne kiseline. Nutrijenti kompleksa vitamina B pomažu u prevenciji infekcija i poboljšavaju zdravlje stanica. Oni također pomažu i da različiti enzimi funkcionišu pravilno, uključujući oslobađanje energije iz ugljikohidrata i masti i razgradnju aminokiselina. Vitamin B također pomaže u transportu kisika i hranljivih materija koje su ključ energije.


Također, Klinika Clevelend ističe kako suho meso sadrži selen – mineral koji aktivira određene proteine ​​povezane sa prevencijom raka, ali i dobru količinu cinka, koji pomaže u kontroli aktivnosti gena.

Ipak, važno je napomenuti da sa suhim mesom, kao i sa svim, ne treba pretjerivati kako ne bi izazvali neke kontraefekte, a na ovo bi naročito trebale pripaziti osobe koje imaju problem sa srcem.

Iako je suho meso bilo obavezan sastojak Jonesinog doručka, ostatak dana nije ga uzimala. Ostali obroci podrazumijevali su voće za ručak, a zatim večeru u 17:30 sati koja se sastojala od mesa, povrća i krompira.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.