x

Jedna od rijetkih zgrada koja je preživjela nuklearnu katastrofu prije točno 75 godina

Većina zgrada uništena je u radijusu od 5 kilometara od mjesta gdje je bomba detonirala. Kupola atomske bombe jedna je od rijetkih koje su izdržale udar.

Kupola atomske bombe ime je građevine u Hirošimi koja predstavlja spomenik stradalima u bombardiranju toga japanskog grada 6. kolovoza 1945. godine. Tada je od udara atomske bombe direktno umrlo otprilike 80.000 ljudi, 35.000 ljudi je ranjeno, a sveukupno 200.000 pojedinaca preminulo je od posljedica radijacije.

Većina zgrada uništena je u radijusu od 5 kilometara od mjesta gdje je bomba detonirala. Kupola atomske bombe jedna je od rijetkih koje su izdržale udar.


Kupola atomske bombe izgrađena je 1915. godine. Isprva je služila kao tvornica vojne odjeće, kasnije je pretvorena u studentski dom, a nakon eksplozije atomske bombe bila je privremena bolnica za zbrinjavanje stradalih. Japanske vlasti nisu je željele obnoviti te su je pretvorile u Spomenik mira, odnosno integrirali u Memorijalni park mira Hirošima, koji već više od sedam desetljeća svjedoči toj ogromnoj tragediji.

No to uskoro više neće biti slučaj.

Iako je Kupola atomske bombe upisana na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Aziji, gradske vlasti u Hirošimi planiraju je srušiti do 2022. godine. Već je neko vrijeme poznato da je konstrukcija vrlo krhka te da bi mogla biti uništena u nekom jačem potresu. Iz sigurnosnih razloga zabranjen je posjet turista.

Naravno, postoje mnogi koji se protive toj odluci i koji vjeruju da se zgrada može spasiti. Jedan od njih je 90-godišnji Iwao Nakanishi, koji je preživio udar atomske bombe u Hirošimi i koji ne želi da nove generacije zaborave što se zbilo tog kobnog kolovoškog dana 1945. godine.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.