x

Jedna šolja ovog čaja reguliše nivo šećera u krvi

U nedavno objavljenoj studiji, istraživači sa Državnog univerziteta u Ohaju otkrili su da konzumiranje zelenog čaja može poboljšati zdravlje osobe smanjenjem šećera u krvi i poboljšanjem zdravlja crijeva. Nije iznenađujuće da ovo nije prvi put da se naučnici hvale prednostima pijenja zelenog čaja.

Prethodna istraživanja povezala su konzumaciju zelenog čaja sa poboljšanjem zdravlja srca zahvaljujući flavonoidima prisutnim u napitku - antioksidansima koji mogu da smanje LDL "loš" holesterol i poboljšaju funkciju krvnih sudova.

Zeleni čaj čak može poboljšati zdravlje mozga, poboljšati raspoloženje, smanjiti stres i poboljšati kvalitet sna. Ipak, jedna od najčešće poznatih prednosti zelenog čaja je, kako ovo piće može smanjiti upalu u tijelu.


Kako zeleni čaj utiče na šećer u krvi i zdravlje crijeva

Nedavna studija objavljena u "Current Developments in Nutrition" djelovala je kao nastavak studije iz 2019. koja je povezivala konzumaciju zelenog čaja sa nižom gojaznošću, zdravstvenim rizicima i poboljšanim zdravljem crijeva kada je testirana na pacovima.

U novoj studiji, istraživači su procijenili zdravlje crijeva 40 učesnika (pola sa metaboličkim sindromom, polovina je bila prijavljeni kao zdrava). Nakon konzumacije čaka 28 dana, učesnici su uzeli placebo kako bi procijenili razlike. Tokom mjeseca konzumiranja zelenog čaja, istraživači su prijavili niži nivo šećera u krvi za sve učesnike, kao i smanjenje upale crijeva. Do ovog zaključka su došli nakon što su otkrili smanjenje proinflamatornih proteina u fekalnim uzorcima i smanjenje odnosa šećera u urinu.

Njihova nada sa ovom studijom bila je da smanje efekte metaboličkog sindroma. Iako nije direktna bolest, metabolički sindrom je skup stanja uključujući visok krvni pritisak, visok holesterol i visok šećer u krvi, što povećava rizik od srčanih bolesti i dijabetesa.

Zajedno sa smanjenim nivoom šećera u krvi i upalom, čaj je također pomogao u smanjenju "propuštanja crijeva" – simptoma gastrointestinalnih bolesti koje puštaju toksine u krvotok i povećavaju upalu u tijelu. Ovo također povećava rizik od razvoja hroničnih bolesti.


Koliko zelenog čaja treba da konzumirate da biste se pohvalili ovim prednostima?

Učesnici studije su svakodnevno konzumirali ekstrakt koji je bio ekvivalent pet šoljica zelenog čaja. Pijenje litar zelenog čaja dnevno može izgledati kao puno, ali na sreću, nema toliko kofeina kao kafa ili čak crni čaj. Jedna šoljica sadrži 28 miligrama kofeina, tako da je pet šoljica zelenog čaja jednako 140 miligrama kofeina.

Kada ovo uporedite sa jednom šoljicom kafe 0,2l, koja ima 96 miligrama, ili crnim čajem sa 47 miligrama, ispijanje ove količine zelenog čaja je sasvim u redu za vaše zdravlje. Naročito kada Klinika Mejo predlaže velikodušno ograničenje od 400 miligrama kofeina dnevno.

Nezaslađeno bi bilo najbolji izbor s obzirom na to kako napici zaslađeni šećerom povećavaju upalu — suprotan efekat od onoga što želite sa konzumiranjem zelenog čaja. Lako se kuha, a možete ga piti toplog ili ledenog, savršeno za bilo koje doba godine.


(b92)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.