x

Jeste li znali da puzanje jača bebinu percepciju za uočavanje potencijalnih opasnosti?

Puzajući, vaša beba istražuje svijet i razvija se na svim razinama. Znanstvenici su pokušali doznati što se događa s bebinom percepcijom prostora dok se kreće četveronoške. Evo što su doznali...

U dobi od oko sedam do deset mjeseci, većina beba počinje se kretati samostalno - često puzajući. To im omogućuje da istraže svoje okruženje, poboljšaju ravnotežu i koordinaciju te usavrše vještinu snalaženja u prostoru i uočavanja potencijalnih opasnosti.

Nedavne su studije otkrile da više iskustva s puzanjem pomaže da vaša beba bude sigurnija, čime se povećavaju pozitivne prednosti koje puzanje ima na djetetovu neovisnost. Istraživači sa Sveučilišta Otago istražili su korelaciju između puzanja i sposobnosti uočavanja potencijalnih opasnosti tijekom kretanja i otkrila da je manje vjerojatno da će iskusniji puzači pasti, na primjer u vodu, ako pužu pokraj bazena.


Što nam istraživanje govori?

Jedna od studija, objavljena u časopisu Infancy, proučavala je učinak koje ima iskustvo s različitim metodama kretanja, na izbjegavanje iznenadne opasnosti u prostoru, koja se može odnositi na pad s više površine ili udarac u neki predmet u prostoru.

Stručni tim, predvođen dr. Carolinom Burnay, testirao je ponašanje beba oko bazenčića napunjenog vodom, naravno testiranje je bilo sigurno, a simulirano je kao igra s bebama i roditeljima, za ljetnih mjeseci.

Znanstvenici su imali dvije skupine ispitanika, roditelje i bebe puzače-početnike i roditelje i bebe iskusne puzače. Rezultati su pokazali da bebe početnici u puzanju nisu još razvile percepciju za prostor niti su uočavale potencijalnu opasnost, dok su bebe, koje su imale iskustvo puzanja od nekoliko tjedana, zaobilazile tijekom kretanja bazenčić s vodom.

Znanstvenici su išli dalje u svome istraživanju pa su istome testu podvrgnuli bebe hodače, one koje su imali kraće iskustvo puzanja i one koje su imale duže iskustvo puzanja. I, znate li što su primijetili? Da, bebe koje su imale duže iskustvo s puzanjem, kao hodači kretale su se spretnije kroz prostor, izbjegavale su potencijalno opasne prepreke te su imale bolju koordinaciju pokreta. Istraživanja pokazuju da je bebama korisno puzati i istraživati ​​svoju okolinu. Izravnim kontaktom s podom i drugačijim pogledom na svijet oko sebe, uče prepoznati nesigurne površine


Što ako moja beba ne puže?

Ako vaša beba ne pokazuje interes za puzanjem, to nije razlog za zabrinutost. Neke bebe preskaču cijelu fazu puzanja i prelaze odmah na stajanje i hodanje (držeći se za namještaj ili druge predmete).

Ne postoji apsolutno ništa što roditelj može učiniti kako bi utjecao na djetetovo puzanje, a roditelj jedino može bebu izložiti raznim novim iskustvima s prostorom, komunicirati s njom i pustiti je u interakciju sa svijetom oko sebe.

Iako puzanje može ojačati bebin osjećaj za prepoznavanje opasnosti u prostoru, djeca nikada ne bi smjela puzati bez nadzora.


(Roditelji.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.