x

Jezero mumija: Prekrasno mjesto na koje mnoge životinje dolaze umrijeti

Ovaj spoj spriječava raspadanje tkiva zbog čega se dosta manjih životinja u blizini jezera – ponajviša ptica – pronalaze u okamenjenom stanju.

Na sjeveru Tanzanije, u blizini granice s Kenijom nalazi se slano i alkalno jezero Natron. Dugo je oko 57 kilometara, široko je 22 kilometara, a dubina mu ne prelazi 3 metra.

Ime je dobilo po natrijevom karbonatu dekahidratu odnosno natronu koji se u starom Egiptu koristio za mumificiranje tijela.

Ovaj spoj spriječava raspadanje tkiva zbog čega se dosta manjih životinja u blizini jezera – ponajviša ptica – pronalaze u okamenjenom stanju. Ne čudi stoga što ga nazivaju još jezerom mumija.

Naslage natrona su posljedica jakog isparavanja vode u jezeru čija temperatura redovito premašuje 40 Celzijevih stupnjeva, a nekad dostižu i 60 Celzijevih stupnjeva, ali i djelovanja aktivnog vulkana Ol Doinyo Lengai u njegovoj blizini.

Unatoč svemu, ovo mjesto ima odlične uvjete za gnježđenje patuljastih plamenaca. Pretpostavlja se da se na jezeru rađa 75 posto populacije ove vrste ptica.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.