x

Završen dokumentarac "Posljednji ples"

Jordan nakon 20 godina saznao ko je krivac za raspad Chicago Bullsa: "Svi bismo ostali igrati"

Posljednje dvije epizode dokumentarnog filma "Posljednji ples", koji pokazuje karijeru Michaela Jordana i nevjerovatan uspon Chicago Bullsa, prikazane su jučer.

Dokumentarni film o Jordanu izazvao je veliki interes javnost, a neke stvari o najboljem košarkašu svih vremena su po prvi put otkrivene tek sada. Jordan je s Bullsima dominirao devedesetih u NBA ligi, ali mnogi vjeruju da je mogao dati još više.

Jordan i Bullsi su osvojili šest naslova prvaka i imali su nevjerovatnu generaciju. Na tron su posljednji put sjeli 1998. godine kada su u finalu bili bolji od Utah Jazza, a tada je Jordan ponovo briljirao.

No, nakon te finalne serije Bullsi su se raspali. Jordan je odlučio završiti karijeru, dok je trener Phill Jackson uzeo pauzu kako bi se odmorio od svega.

Scottie Pippen i Steve Kerr su trejdovani, dok je Dennis Rodman otpušten. Na taj način raspala se ekipa koja je osvojila tri uzastopne titule i svi su bili sigurni da su još uvijek mogli dati dosta toga u dresu Bullsa.

U posljednjoj epizodi dokumentarca i Jordan je govorio o tome i jasno se vidi da nije bio spreman da ide u penziju. Njegov uslov bio je da Jackson i okosnica tima ostane, ali čelni ljudi Bullsa to nisu podržali i već ranije su odlučili da podmlade ekipu.

Jordan je po prvi put čuo izjavi vlasnika franšize Jerryja Reinsdorfa koji je rekao da klub nije ponudio igračima ostanak jer su vjerovali da će oni tražiti ogroman novac za ugovore što Bullsi ne bi mogli izdržati. No, Jordan ga je odmah demantovao.

"Nemojte mi reći da Pippen, Rodman, Kerr i svi ostali ne bi pristali ostati barem još jednu sezonu samo da su nam dali šansu da se borimo za novu titulu. To ne mora značiti da bismo je osvojili, ali bismo imali šansu da se borimo. Niko ne bi tražio više novca i siguran sam da bi svi mi uz Philla potpisali ugovor na jednu sezonu barem da pokušamo, ali oni nam to nisu ponudili. Možda bi Pippen htio više novca jer to i zaslužuje, ali bismo i njega nagovorili da ostane. Ja bih sigurno nastavio igrati da je došlo do toga", poručio je Jordan.

No, Reinsdorf i generalni menadžer Bullsa, Jerry Krause, nisu imali sluha za to i vjerovali su da Jordan i ekipa više nemaju šta dati klubu i odlučili su se da idu u totalnu promjenu tima. Mnogima je najviše zasmetalo što su već početkom sezone 1997/98. rekli Jacksonu da više neće biti trener tima, a tada je Jordan poručio da će u tom slučaju i on otići.

I pored svega toga što se dešavalo Bullsi su uspjeli da nastave dominaciju i osvoje šestu titulu NBA prvaka. Međutim, sigurno ostaje velika žal što barem još jednu sezonu nismo gledali Jordana i nevjerovatnu ekipu Bullsa na sceni.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.