x

Bivši trener Viteza, Kaknja i Slobode

Josip Pandža sutra postaje novi trener OKK Čelik

OKK Čelik jučer je i zvanično ostao bez šefa stručnog štaba Armela Mujakovića, ali i njegovog pomoćnika Edina Varupe, koji su nakon domaćeg poraza od Radničkog "otjerani" od strane rukovodstva kluba, iako su vodili Čelik u protekle tri i pol godine, kada niko nije želio da bude trener ovog kluba.

Rukovodstvo kluba nije dugo sjedilo skrštenih ruku nego je u kratkom vremenskom periodu, nakon meča protiv Radničkog dogovorilo novog šefa struke. Kako saznaje SportSport.ba košarkaše Čelika u nastavku sezone vodit će Josip Pandža, koji se nakon nedavnog razilaska s tuzlanskom Slobodom, ekspresno vraća trenerskom poslu i novim izazovima. Mladi stručnjak sutra bi trebao potpisati ugovor s klubom i zvanično preuzeti klupu Zeničana.

Ovaj 32-godišnji trener je matičnom Vitezu, kao dvadesetogodišnjak, započeo trenersku karijeru. U sezoni 2013./14. s Vitezom osvaja A1 ligu Košarkaškog saveza Herceg-Bosne, te nakon doigravanja ostvaruje plasman u Premijer ligu BiH. Nakon šest sezona u Vitezu, 2013. godine preuzima KK Kakanj. Istodobno je bio i pomoćni trener u mladoj košarkaškoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine. U sezoni 2015/16 s ekipom Kaknja je igrao u finalu doigravanja za prvaka Bosne i Hercegovine protiv Igokee (1:3).

U maju 2015. godine postao je selektor bosanskohercegovačke reprezentacije do 16 godina, koja je pod njegovim vodstvom iste godine osvojila Evropsko prvenstvo u Litv.aniji Nakon toga je vodio reprezentaciju do 17 godina na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj, te reprezentaciju do 18 godina koja je na Evropskom prvenstvu u Turskoj osvojila šesto mjesto.

Tijekom 2017. godine bio je pomoćnik selektora Duška Vujoševića u košarkaškoj reprezentaciji BiH. Nakon što je nekoliko sezona sjajno vodio KK Kakanj, te postizao dobre rezultate, prošlog ljeta je imenovan za trenera OKK Sloboda, s kojima je potpisao četverogodišnji ugovor. Ipak nakon godinu i po zbog serije loših rezultata, ovaj trener odstupio je s mjesta trenera Slobode.

Josip Pandža će za cilj u ovoj sezoni imati da Čelik u trećem pokušaju uvede u Premijer ligu. Podsjetimo u protekle dvije sezone, Zeničani su u finalima play-offa poraženi od Gradine, te prošle sezone od ekipe Proma. Sigurno da ga ne čeka lagan zadatak jer navijači Čelika ne žele više gledati košarku u nižim ligama, nego u prelijepoj zeničkoj Areni žele da dočekaju najbolje ekipe u BiH.

U ovoj sezoni crno-crveni su uz sarajevsku Bosnu najveći favoriti za ulazak u Premijer ligu, a nakon devet odigranih kola Bosna je na čelu tabele s osam pobjeda i jednim porazom, dok je Čelik na drugoj poziciji sa šest pobjeda i tri poraza. U narednom kolu, crno-crveni će igrati ponovo kod kuće, ovaj put protiv ekipe Gračanice, a to će biti ujedno i debi za novog trenera na klupi Zeničana.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.