x

Jude Bellingham kažnjen - Znate li o čemu je govorio kada je komentarisao suđenje?

Jude Bellingham iz Borussije Dortmund kažnjen je zbog svojih komentara u vezi s njemačkim skandalom oko namještanja utakmica. Ali, na šta je tačno mislio engleski reprezentativac?

Bellingham je kažnjen s 40.000 eura od strane Njemačkog nogometnog saveza (DFB), koji je njegove primjedbe o sucu Felixu Zwayeru nakon Klassikera ocijenio "nesportskim ponašanjem".

"Ako date sucu koji je je i ranije namještao utakmice najveću utakmicu u Njemačkoj, što očekujete?" engleski tinejdžer rekao je norveškoj televiziji Viaplay nakon poraza njegove momčadi od Bayern Münchena rezultatom 2:3.

Njemački nogometni časopis Kicker ocijenio je Zwayerovu izvedbu ocjenom 5,5 na ljestvici od 6 bodova, gotovo najnižom mogućom ocjenom, nakon što je 40-godišnjak dosudio kontroverzan jedanaesterac Bayernu, a nije se htio ni konsultovati s VAR-om o zahtjevu za penal Borussije Dortmund.

No Bellinghamovi komentari nakon utakmice odnosili su se na više od samo prethodnih 90 minuta.

Na što je tačno mislio Jude Bellingham?

Mnogi igrači imali su problema sa namještanjem mečeva. Neki su zaista učestvovali u namještaljkama i upali u probleme zbog klađenja dok su drugi u nevolju upali samo zato što su spominjali namještene utakmice.

Još 2005. godine njemački nogomet potresao je skandal s namještanjem utakmica kada se pokazalo da je sudac Robert Hoyzer 2004. izmanipulisao niz utakmica u drugoj ligi, trećem rangu i njemačkom kupu u ime hrvatske kladioničarske mafije sa sjedištem u Berlinu.

Prema časopisu Spiegel, tada 24-godišnji Hoyzer zaradio je oko 67.000 eura od namještanja utakmica na koje su se kladili njegovi hrvatski kontrolori. Osuđen je na dvije godine i pet mjeseci zatvora i doživotnu zabranu suđenja.

Najzloglasnije je to što je Hoyzer pomogao osigurati da SC Paderborn izbaci bundesligaš Hamburg iz kupa 21. augusta 2004., dosudio je kontroverzan jedanaesterac amaterskoj momčadi i isključio igrača HSV-a zbog prigovora, pomažući Paderbornu da s 0:2 stigne na 4:2. HSV-u je naknadno dodijeljeno 500.000 eura odštete.


Kakve veze s tim ima Felix Zwayer?

Drugom prilikom, Hoyzer je bezuspješno pokušao utjecati na još jednu utakmicu Paderborna, ligašku utakmicu protiv Chemnitza, ali je njegov pomoćni sudac označio odluku o jedanaestercu kao neipsravnu. Djelomično kao rezultat toga, Hoyzer je počeo tražiti pomoć sudačkih kolega, uključujući Felixa Zwayera, tada 23-godišnjeg pomoćnog suca. Uoči utakmice između Wuppertala i rezervista Werder Bremena, Hoyzer je Zwayeru dao 300 eura, što je ovaj prihvatio.

Wuppertal je pobijedio 1:0, kako su planirali hrvatski kontrolori Hoyzera, ali ne kao rezultat bilo kakve odluke koju je donio ili pomogao Zwayer.

KAKO JE SKANDAL RAZOTKRIVEN?

U januaru 2005. Zwayer i još trojica sudaca, uključujući bivšeg suca Bundeslige Manuela Gräfea, obavijestili su DFB o svojim sumnjama. Hoyzer je bio čist i osuđen.

Godine 2006. DFB je također osudio Zwayera za njegovu umiješanost - iako je njegova zabrana bila ograničena na šest mjeseci kao priznanje za njegov doprinos otkrivanju afere.

Stvarni detalji presude, međutim, ostali su tajni, a DFB je navodno bio zabrinut za ugled njemačkog nogometa neposredno prije nego što je bio domaćin Svjetskog prvenstva 2006. godine.

KOLIKO JE ZAPRAVO DFB ZNAO?

Godine 2014. njemačka televizija Die Zeit otkrila je dokumente s detaljima presude DFB-a Zwayeru, koji su potvrdili da je upravljačko tijelo donijelo sljedeće zaključke:

Da se Zwayer ponašao na "krajnje nesportski" način;

Da se "može pretpostaviti da Zwayer nije odbio Hoyzerov početni pristup na način koji bi se očekivao od poštenog suca, te je uzeo novac";

Da Zwayer "nije uspio prijaviti donosno nije prijavio svoje znanje o Hoyzerovim manipulacijama utakmica DFB-u duže vrijeme."

Da je Zwayer prihvatio 300 eura od Hoyera prije utakmice između Wuppertala i Werder Bremena "kako bi izbjegao kritične situacije za Wuppertal u ulozi pomoćnog suca."

Iako nema dokaza da je Zwayer ikada donio bilo kakve namjerno pogrešne odluke u Wuppertalovu korist, presuda je otkrila da je DFB izričito disciplinski kaznio Zwayera zbog primanja mita i zbog toga što nije prijavio namještanje utakmica.

Ipak, nije dobio doživotnu suspenziju.


Kako se na to gleda u Njemačkoj?

Jude Bellingham nije prva osoba koja je kritikovala Zwayera zbog njegove umiješanosti u aferu Hoyzer. Zwayerov bivši kolega Manuel Gräfe često je kritikovao njegov nastavak angažmana u Bundesligi, rekavši za Zeit Magazin ovog ljeta:

"Ako jednom prihvatite novac, a zatim šest mjeseci prikrijete Hoyzerovu manipulaciju, ne biste trebali suditi profesionalni nogomet."

Nakon subotnje utakmice između Dortmunda i Bayerna, Gräfe je za ZDF rekao da može "apsolutno razumjeti Dortmundov bijes. Odluke su išle protiv BVB-a i bile su nažalost odlučujuće."

Šta se dogodilo s Bellinghamom?

Nakon što je podnio pisanu izjavu, Bellingham je kažnjen sa 40.000 eura, ali je izbjegao suspenziju, što znači da ima pravo igrati protiv Bochuma u Bundesligi za vikend.

Službeni posmatrač sudaca DFB-a, Marco Haase, također je podigao optužbe za klevetu protiv Bellinghama, rekavši za lokalne novine: "Ovi komentari utječu na sve suce.“

Obraćajući se Kickeru , advokat dr. Ingo Bott postulirao je:

"Samo žrtva, drugim riječima osoba kojoj je opet upućena klevetnička uvreda, može tužiti za klevetu. Budući da g. Zwayer nije sam podigao optužnicu, ne bi smjelo postojati ozbiljna istraga.“


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.