x

Kada i kako rezati noktiće bebama

Najbolje je noktiće rezati dok beba spava ili za vrijeme hranjenja jer će tada biti najmirnija.

Novorođenče se rađa s dugim noktima i vrlo često se ogrebe nesvjesnim pokretima ruku. Mnogi roditelji su u dilemi trebaju li skraćivati nokte novorođenčeta. Kako je kožica ispod nokta srasla s njim, najbolje je pričekati nekoliko sedmica, kako ne biste rezanjem noktića izazvali krvarenje. Da biste spriječili nastanak ogrebotina, zaštitite ručice bebe malim pamučnim rukavicama ili čarapicama. 

U ovo doba bebini noktići su tanki poput listića i sami će se oguliti kad postanu predugi. Možete pomoći tako što ćete potegnuti kraj noktića koji se počeo guliti i on će vrlo lako otpasti. Na ovaj način održavajte noktiće dok beba ne napuni mjesec.  


Kada nokti očvrsnu, vrijeme je da kupite makazice tupog vrha. Nokti na rukama vrlo brzo rastu pa se nemojte iznenaditi ako ih budete trebali rezati i češće nego jednom sedmično. Na nogama rastu sporije pa ih nećete trebati tako često rezati. 

Najbolje je da noktiće režete za vrijeme spavanja ili ako se beba budi, za vrijeme hranjenja jer će tada biti najmirnija. Ako beba to ne podnosi, režite ih u više navrata, nemojte insistirati na tome da odjednom morate odrezati sve.   


Nokte na nogama režite ravno, a na rukama blago zaobljeno tako što pratite liniju prsta. Čvrsto držite ruku i prstić nokta koji režete. Pazite da ne režete skroz do jagodice, neka uvijek ostane malo bjeline kako ne biste povrijedili prst. 

Ako slučajno povrijedite dijete, ranu premažite ili pošpricajte antiseptičkim sredstvom i zamotajte komadićem sterilne gaze. Uskoro ćete se i vi i vaša beba naviknuti na manikuru i rezanje noktića će postati dio rutine. 


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.