x

Uzmite dijete, utješite ga, pomazite

Kada plače, dijete traži vaše naručje

Konstantno neodgovaranje na dječiji plač, čak i na samo nekoliko minuta, može štetiti djetetovom mentalnom zdravlju.

Primjenjivati metodu "pustiti djecu da plaču" znači ostaviti ih u krevetiću da se sami uspavaju. Malo izmijenjena verzija je kada roditelj ide do bebe svakih nekoliko minuta, pomazi je ili utješi, ali ne uzima u naručje. Vrijeme između dolazaka polako se produžuje tako da beba s vremenom "nauči" sama zaspati.

Međutim, stalni nedostatak odgovora - konstantno neodgovaranje na dječiji plač, čak i na samo nekoliko minuta, može štetiti djetetovom mentalnom zdravlju.

Djeca koja su ostavljana sama da plaču, ponekad ne razviju osnovni osjećaj povjerenja ili samosvijesti, što može kasnije u životu uzrokovati osjećaj nemoći, nisko samopoštovanje te hroničnu tjeskobu i depresiju.

Istraživači su otkrili da je nemoguće razmaziti dijete ako reagiramo kad ono plače. Naprotiv, brzi odgovor stvara dovoljnu količinu povjerenja i sigurnog povezivanja u prvoj godini života.

Djeca čiji roditelji odgađaju odgovor na plač, postaju zahtjevna i priljepljivia a svrstana su među "nesigurno povezanu djecu". Zbog toga, najnovija saznanja govore da dijete koje plače treba uzeti u naručje, pomaziti ga i utješiti. Samo tako dijete će izbjeći stres i osjećati se sigurno.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.