x

Kada testirati svoje dijete na autizam?

Uz sve informacije koje su vam dostupne lakše je prepoznati rane znakove autizma, i testirati svoje dijete na autizam može, ukoliko dijete zaista ima autizam, dosta pomoći.

Kako prepoznati autizam?

Autizam utječe na slijedeća područja razvoja:

govor tj. komunikaciju,

društvenu interakciju,

ponašanje (repetitivno ili restriktivno).

To znači da dijete s autizmom :

ili ima ograničen govor ili ga uopće ne razvija,

ne traži niti uživa u društvenoj interakciji,

i/ili se stalno ponavlja u ponašanju kako bi potisnulo drugu stimulaciju

Na primjer, fokusiranje na kotače na autu, a ne igranje s drugim igračkama, poput plišanih životinja ili slagalica.

Ako smatrate da je Vaše dijete zaigrano i uživa u interakciji s vama, drugim odraslim osobama i drugom djecom, njegov rast i razvoj je normalan. Ako razvija govor i igra se s nizom igračaka (za razliku od opsjednutosti određenom igračkom ili npr. bojom igračke) ne biste se trebali zabrinjavati.

Međutim, ako primijetite da vaše dijete ne napreduje u područjima komunikacije i društvene interakcije, razgovarajte sa svojim pedijatrom.


Testirati svoje dijete na autizam

Donosimo test koji Vam možda može pomoći ukloniti sumnje ili ih potvrditi i zapravo ukazati na pitanja na koja trebate obratiti pažnju.

TEST NA AUTIZAM

Ovaj test spektra autizma u djetinjstvu je evaluacija od 39 stavki, odgovorima da ili ne, namijenjena roditeljima. Upitnik je razvio ARC (Centar za istraživanje autizma) na Sveučilištu u Cambridgeu, za procjenu težine simptoma autističnog spektra kod djece.


Važno:

Podaci navedeni na ovoj web stranici služe samo u obrazovne i zabavne svrhe. Procjene na ovoj web stranici nisu namijenjene za dijagnosticiranje bilo koje bolesti ili stanja i na njih se ne smiju oslanjati isključivo, čak ni stručnjaci za mentalno zdravlje.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.