x

Svjetsko prvenstvo u plivanju

Kajtaz srušila državni rekord, no ostala bez polufinala

Danas je u Gwangjuu počelo Svjetsko prventvo u plivanju, a koje se održava u sklopu Svjetskog prvenstva u vodenim sportovima.

U kvalifikacijama u disciplini deflin na 100 metara bh. plivačica Amina Kajtaz je zauzela 22. mjesto.

Kajtez je imala vrijeme od 59 sekundi i osam stotinki, te je bila blizu plasmana u finale. Ipak, uspjela je da popravni državni rekord za pola sekunde, te da ispuni olimpijsku B normu.

Kajtaz će se u bazenu ponovno naći u srijedu kada će nastupiti u kvalifikacijama u disciplini delfin na 200 metara.

Prvog dana takmičenja podijeljene su medalje u dvije discipline.

U muškoj konkurencije se održalo finale na 400 metara slobodnim stilom, a pobjedu je odnio Sun Yang iz Kine s vremenom od tri minute, 42 sekunde i 44 stotine. Drugi je završio Australijanac Marc Horton, dok je treći bio Talijan Gabriele Detti.

Danas je i plivana štafeta na 400 metara slobodni stilom, a pobjedu je odnijela selekcija SAD-a. Američki plivači su ovu discplinu otplivali u ukupnom vremenu od tri minute, devet sekundi i šest stotinki. Srebrena medalja pripala je Rusiju, dok je broncu osvojila Australija.

U ženskoj konkurenciji plivale su se iste discpline. Na 400 metara slobodnim stilom slavila je Australka Ariarne Titmus s vremenom od tri minute, 58 sekundi i 76 stotinki. Drugo i treće mjesto osvojile su plivačice iz SAD-a: Katie Ledecky i Leah Smith.

U štafetnom plivanju najbolja je bila selekcija Australije. Plivačice iz ove države su slavile s vremenom od tri minute, 30 sekundi i 21 stotinke, kao druge su stigle plivačice iz SAD-a, dok je bronza otišla u Kanadu.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.