x

Kako bebi uspostaviti dnevni ritam spavanja?

Roditelje frustrira kad beba tijekom dana ne želi zaspati pa evo nekoliko razloga zašto se vaša beba bori sa dnevnim snom – i savjeti za vraćanje ritma sna na staro.

Doktor Harvey Karp, osnivač tvrtke Happiest Baby i jedan od vodećih američkih pedijatara, objašnjava kako bebici vratiti dnevni ritam sna.

Otkrijte što ju smeta

Otkrijte je li bebica gladna, ako jest, nahranite je. Potražite druge razloge zbog kojih bi joj moglo biti neugodno. Je li bebi prevruće ili hladno? Možda joj je odjeća neudobna? Ima li u sobi previše svjetla?


Beba je prestimulirana

Regulirajte sobnu temperaturu, utišajte buku i upotrijebite zvukove za opuštanje. Ako dojite, izbjegavajte konzumirati stimulanse, poput čokolade ili kave, i provjerite, ima li zbog toga razlike u spavanju vaše bebe.

Vaša beba nije dovoljno stimulirana

Nemojte hodati na prstima i šuljati se kroz kuću. Bebe smiruju normalni kućni zvukovi. Bebe, koje vole kretanje, imaju koristi od spavanja u sigurnosnoj stolici ili nosiljki . Upamtite da je i u maternici glasno i da su bebe ondje stalno u pokretu!


Vaša je beba preumorna

Ako primijetite da beba lako zaspe u autu, klone prije spavanja ili je mrzovoljna, možda je preumorna. Rješenje? Napravite fleksibilan raspored. Raspored ne treba biti točan na minutu, ali može biti pravi spas ako beba ne spava dobro.

Prije nego što počnete mijenjati djetetov raspored, vodite dnevnik buđenja i spavanja nekoliko dana. To će vam pomoći da brzo uvidite obrazac sna vašeg djeteta.

Postavite željeni ritam. Prvih je mjeseci dobro vašeg mališana stavljati na spavanje otprilike svaka 2 do 3 sata tijekom dana.

Probudite bebu nakon 2 sata jer to pomaže u održavanju dužeg noćnog sna.. Do prvog rođendana drijemanje će se ustaliti na svaka 3 do 5 sati.

Počnite organizirati bebin dan. Nekad premorena djeca postaju jako razdražljiva. A kad jednom prijeđu granicu, dobivaju još više energije i bore se protiv sna.

Budite dosljedni

Stručnjaci vole upozoravati nove roditelje: ‘Budite dosljedni!’ Nemojte pomisliti da pristup treba biti vojnički, samo pokušajte biti dosljedni. Koristite predvidljive, ali jednostavne znakove u vrijeme spavanja: spustite rolete, ponudite mlijeko i napravite rutinske pripreme. Prvih je nekoliko mjeseci važno za izgradnju povjerenja i samopouzdanja vaše bebe. Budite dosljedni i poštujte rutinu. Na taj biste način trebali uspostaviti obrazac dobrog sna!


(Roditelji.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.