x

Kako da duže sačuvate zelenu salatu

Velika je greška ostaviti zelenu salatu u plastičnoj ambalaži, kesi ili zatvorenoj posudi jer će brzo početi trunuti. Važno je da do nje dolazi zrak i vlaga polako isparava.

Mnoge domaćice služe se jednim odličnim trikom kako produžiti svježinu, a time i vijek salati. Odmah nakon kupovine omotajte je papirnim ubrusom i stavite tako u frižider. Ukoliko u njoj nema previše vlage, tada taj ubrus malo poprskajte vodom. Na taj način će imati i dovoljno vlage da se ne počne sušiti, a u isto vrijeme će višak isparavati čime se sprječava truljenje. Na ovaj način salata može ostati svježa do pet dana. Samo u tom slučaju tu i tamo promijenite papirni ubrus novim, prenosi mentalfloss.com.

Takođe, ukoliko su listovi pomalo obješeni i uvenuli, prije jela je ostavite u hladnoj vodi i posmatrajte kako će joj se brzo vratiti svježina i hrskavost.

Svježe začinsko bilje mekane strukture, poput peršuna, uvijek čuvajte u frižideru u čaši u koju ste stavili vode u visini dva i po centimetra. Na taj način će trajati duže, jer neće tako brzo uvenuti. Na isti način neki čuvaju i mladi luk.

Drvenasto začinsko bilje poput ruzmarina ili timijana čuva se na drugačiji način. Njih treba zamotati u navlažen list papirnog kuhinjskog ubrusa, staviti tako u vrećicu i zatvoriti.

Imate li viška zelene salate - napravite kuvanje

Radi se o starom receptu koji smo pronašli u "Knjizi za svaku ženu". Izdana je 1952. godine u Zagrebu, a mi vam prenosimo taj recept:


Sastojci

8 glavica zelene salate

2 litre mlijeka

2 velike kašike soli.

Za zapržavanje

5 velikih kašikaa brašna

4 velike kašike isjeckanog zelenog kopra.


Priprema

Salata se opere i očisti te fino nasjecka. Napravite svijetlu zapršku, stavite kopar, dodajte hladno mlijeko i dobro prokuvajte. Dodajte isjeckanu salatu i so, te kuvajte pet minuta. Zatim dodajte malu kašiku octa i vrhnja, i dobro prokuvajte.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
1

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.


Želiš li da nađeš ženu na jednu noć? Uđi --- Hotsenn.Com