x

Kako izgleda nova Opel Astra

Dugo iščekivana nova generacija Opelovog kompakta polako razotkriva svoje obline.

Stellantis koncern je u ofenzivi. Samo nekoliko mjeseci nakon otkrivanja novog Peugeota 308, iz koncerna kreće razotkrivanje još jednog kompakta. U pitanju je nova Astra, a sudeći po detaljima, očekuje se drastičan odmak od dosadašnjih generacija.

Iako je osnova ista kao kod 308-ice, Opel se zaista potrudio podariti svom kompaktu snažnu dozu osobnosti. Receptura je posuđena od nove Mokke, a to znači prepoznatljiv prvi dio Vizor, dok nazad ime modela dobija centralno mjesto.


Isti izvor inspiracije vidljiv je i u kabini, gdje dominira Pure Panel digitalni kokpit s 12-inčnim ekranom, a tu je i 10-inčni ekran kao dio infotainmenta. Zanimljiv detalj je što je središnji ekran lagano zakrenut prema vozaču. Dobra je vijest što ostaju i neke tradicionalne tipke, kako se da naslutiti iz fotografija detalja vozača.


Astra će prvi put biti elektrifikovana. Po uzoru na 308 očekujmo dva plug-in hibrida, gdje se 81 kW snažnom elektromotoru pridružuje 1.6 turbak sa 150, odnosno 180 KS. Zahvaljujući bateriji kapaciteta 12.4 kWh, treba očekivati domet od 60 km. Iz konvencionalne ponude očekujemo 1.2 i 1.6 turbo benzince te 1.5 dizelaš. Priča je da se kuha i OPC varijanta sa 300 KS i pogonom na sve točkove.

I sad ono što će posebno radovati Opelove ljubitelje. Opel Astra će se proizvoditi u Rüsselsheimu te će shodno tome nositi opis Made in Germany.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.