x

kvalitetan odnos

Kako izgraditi ljubavnu vezu na zdravim temeljima

Ljubavne veze se u stvarnom životu ne razvijaju na filmski način. Početna faza može biti teška i ključna je za nastavak veze.

Kako bi spomenuta faza protekla u što boljem redu, pročitajte sljedeće savjete:

Fokusirajte se na sadašnjost, a ne na prošlost

Prirodno je da svoje strahove i negativna iskustva "unesete" u novu vezu. Međutim, oni vas mogu spriječiti da zaista budete sretni. Fokusirajte se na kvalitete koje vašeg novog partnera čine drugačijim. Razgovor o bivšim vezama ćete morati obaviti, ali nemojte žuriti s tim. Prvih nekoliko susreta iskoristite da se upoznate sa partnerovim osobinama.


Razgovarajte o budućnosti

Iako se ne biste trebali fokusirati na prošlost, trebali biste se, barem donekle, fokusirati na budućnost. Naravno, ne morate odmah pitati da li partner želi imati djecu, ali sigurno ne želite nakon godinu dana veze kako nemate iste poglede na porodicu i brak.

Razmislite o tome da li vam se partner zaista dopada

Ponekad toliko želimo biti u vezi da i ne shvatamo da nas ta ideja privlači više od partnera. Zanemarujete probleme jer ste sami sebe uvjerili da veza mora funkcionisati.


Ne raspravljajte o važnim stvarima putem poruka

Slanje poruka je prihvatljivo ukoliko je riječ o opuštenom razgovoru. Ukoliko želite raspravljati o osjećajima ili nastalim problemima, uvijek to uradite lično. Ne samo da poruke mogu izazvati nelagodu, već može doći i do nesporazuma.

Provedite neko vrijeme odvojeno

Nova veza će vam se činiti uzbudljivom te će se vaša rutina vjerovatno promijeniti. Možda ćete se rjeđe viđati s prijateljima jer želite provoditi više vremena s partnerom. Međutim, ukoliko ste konstantno zajedno, može doći do prezasićenja. Bez obzira na sve, vodite računa o tome da ne izgubite prijatelje ili zaboravite na sebe.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.