x

Ne navikavajte ih da spavaju s vama

Kako malog uljeza otjerati iz svog kreveta

Dijelite krevet sa svojom dvogodišnjom kćerkicom? Sami ste krivi, ali sada biste rado riješili ovu situaciju, no, ne znate kako .

Uzrok svemu je vaša velika greška - vaša kćerkica, koja nikada nije bila neka spavalica, zaspi u svom krevetcu, ali se usred noći probudi i da svojim plačem ne bi probudila ostale ukućane, posegnuli ste za pogrešnim rješenjem - stavljate je u krevet pored sebe ne misleći da ćete imati pravu muku da je odviknete od spavanja s vama u istom krevetu.

Eksperti će vam reći da niste jedini, mnogo roditelja pribjegava ovakvom rješenju. Jer, to se čini kao dobra ideja, ali samo na početku i samo nakratko. Reći ćete to i jeste rješenje, jer mir je tu, zaspat će i vaš mali nemirni anđelak, pa i vi.

Međutim, problemi se javljaju kada dijete počinje da se vrti i okreće u snu i poremeti vam san. E, tada majka gubi san. Jasno je da ste kao majka pred velikim problemom - kako dijete ponovno priviknuti da spava u svom krevetu?

Neće vam biti lako, nemojte se zavaravati. A, opet, sve zavisi od vas, jer vi morate biti uporni, istrajni i vratiti svoju djevojčicu u njen krevetac.

Poenta je da napravite plan i da ga se pridržavate i da vašem djetetu pokažete da ste ozbiljni i da želite istrajati u svojim namjerama. Budite sigurni da će to malo biće testirati vaše strpljenje. Za ovo će vam trebati i vremena i mnogo, mnogo strpljenja.

Budite hladni. Ponašajte se kao da ne čujete da plače. Da, čut ćete je da plače, ali kada počinje shvatati da joj nećete ponuditi svoj krevet, ona će postepeno početi shvatati da ste ozbiljni.

Ne pružajte joj podršku tako što ćete odustati od svog plana. Kada osjeti da gubi, radujte se jer to je vaš put ka pobjedi. Najbolje je da sa realizacijom svog plana otpočnete u petak naveče, a nikako uoči radnog dana.

Naravno, uslov svih uslova je da svom djetetu uvedete ugodnu rutinu odlaska u krevet. Krenite sa ugodnom noćnom kupkom, ispričajte svojoj djevojčici lijepu priču za počinak.

Ne zaboravite, veoma je bitan ugođaj i adekvatna atmosfera sobe u kojoj dijete spava. Pokušajte i sa još jednim malim trikom - dozvolite svojoj maloj djevojčici da "uredi" sobu po svom, neka je dekoriše svojim igračkama, jer će se osjećati ljepše i ugodnije.

Iz sobe uklonite sve što bi moglo narušavati ugodnu atmosferu, u sobi ne smije biti buke, svjetlosti, ne smije biti pretoplo, dakle, treba eliminirati sve što narušava mir dječije spavaće sobe.

Ovo je jako bitno i za dijete i za roditelje koje čeka naporan radni dan.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.