x

Kako odgajati djecu kao što to rade Danci, jedan od najsretnijih naroda na svijetu

Danska se već skoro četiri desetljeća svrstava među najsretnije zemlje na svijetu. U čemu je tajna? Odgovor djelomično leži u načinu na koji Danci odgajaju svoju djecu i grade ih u otporne, emocionalno sigurne i sretne odrasle osobe.

Dansko roditeljstvo temelji se na uspostavljanju zdravog odnosa između roditelja i djece. U toj vezi roditelji pokazuju djetetu da im je stalo do njega i uče ga da postane bolja verzija sebe.

U knjizi The Danish Way of Parenting Jessice Joelle Alexander i Iben Sandhal navedeno je šest osnovnih načela danskog roditeljstva.

Igra

Roditelji u Danskoj djecu potiču da se slobodno igraju. Nema pretjerane roditeljske kontrole u smislu da se roditelji miješaju. Zbog toga djeca slijede svoje interese.

Autentičnost

Neki roditelji u najboljoj namjeri hvale isključivo uspjehe svoje djece, ali to nije dobro. Roditelji u Danskoj fokusiraju se na trud svog djeteta, što pomaže u odgoju tako da dijete postaje svjesno svojih snaga i slabosti.

Preoblikovanje

Roditelji u Danskoj trude se preoblikovati percepciju neugodne situacije. Uvijek istražuju uzrok mrzovoljnog ili nedoličnog ponašanja, umjesto da misle da je njihovo dijete namjerno neposlušno. 

Empatija

Empatija je temeljna vrijednost koja se uči čak i u školama u Danskoj. Vježbanje empatije uči djecu kako poštovati druge, pa čak i sebe. Također pomaže u sprječavanju zlostavljanja.

Bez ultimatuma

Roditelji mogu pribjeći autoritativnim ultimatumima kako bi prisilili svoje dijete da djeluje ili se ponaša na određeni način. Međutim, to im se može obiti o glavu i stvoriti napetost u odnosu između roditelja i djeteta.


Zajedništvo

Zajedništvo je jedna od riječi kojima se može opisati danski pojam hygge. To je još jedan bitan dio danskog roditeljstva. Očevi i majke u toj zemlji paze da provode puno vremena sa svojom djecom, što oblikuje sretne ljude, piše Index.

Izvor: radiosarajevo

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.