x

Kako odgojiti dijete koje će pomagati drugima?

Odgoj djeteta jedna je od najtežih zadaća svakog roditelja. Osim zadovoljavanja njegovih temeljnih potreba, treba misliti i na razvijanje njegova karaktera.

Ako su i roditelji sami darežljivi, odnosno vole pomagati drugima, velika je vjerojatnost da će to željeti prenijeti i na svoje dijete. Ta posebna vještina odrazit će se i na djetetov razvoj, ali i kasniji život.

Pomoću ovih nekoliko koraka možete odgojiti dijete koje će pomagati drugima, a to će mu se i samome višestruko vratiti bude li rađeno na pravi način.

1. Pojasnite djetetu što je pomaganje

Da bi dijete uopće razumjelo što to znači pomoći nekome i zašto je to važno, morate mu to pojasniti. Prema Rječniku hrvatskog jezika, pomoći nekome znači učiniti radnju kojom se olakšava rad, stanje ili položaj drugoga, a odnosi se i na materijalna sredstva koja se pružaju kao potpora kome ili čemu.

Pokušajte to svome djetetu objasniti uz pomoć priča ili slikovnica ili mu dajte neki konkretni primjer iz svojeg djetinjstva.


2. Uzmite u obzir posebne vještine svoje djece

Zapitajte se u čemu je vaše dijete dobro. Kako može pomoći drugima? Ako ima dovoljno godina, možda može pograbljati lišće susjedi koja to ne može sama. Ako je još premalo za to, a možda lijepo crta, može svojim crtežom uveseliti stariju susjedu koja živi sama. Možda joj može ispričati priču.

3. Čišćenje sobe iskoristite kao priliku za doniranje

Većina djece ima previše igračaka, koje nakon nekog vremena padnu u zaborav. Idući put kada budete s njim pospremali sobu, pojasnite mu da postoje djeca koja nemaju nove igračke te ga pitajte bi li voljelo pokloniti im nešto svoje. Ne čekajte da to bude samo tijekom posebnih prilika kao što je advent, nego tijekom cijele godine.

Iako je zbog pandemije doniranje u domove i slične centre ponešto ograničeno, to ne treba biti razlog odlaganja te aktivnosti. Uvijek se može razveseliti neko lokalno dijete za koje znate da možda ne živi u idealnim uvjetima, samo prije darivanja operite ili dezinficirajte igračke.


4. Potaknite ih da doniraju džeparac, koliko god malo

Čak i najmlađa djeca mogu donirati dio svog džeparca ili rođendanskog novca za ciljeve do kojih im je stalo. To može biti i samo deset kuna. Odaberite organizaciju kojoj želite donirati, pojasnite djetetu što je to i čime se bavi te kako će njegovih deset kuna nekome pomoći.

5. Odnosite se prema svima oko sebe s ljubavlju

Iznad svega, modelirajte svojoj djeci kako širiti dobrotu tijekom čitavog dana. Prema psihologu Albertu Banduri, djeca uče prema modelu, a roditelji su prvi modeli s kojima se susreću.

Ako vidi da pozdravljate u trgovini, svakome zahvalite, poželite ugodan dan ili se naprosto osmjehnete, i sami će početi to raditi te će im to prijeći u stalnu naviku.


(Roditelji.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.