x

Kako pravilno njegovati bebinu kožu

Bebina koža dosta je osjetljivija od kože odraslih i veoma je važno pravilno je njegovati kako bi ostala zdrava.

Svaka četvrta beba danas ima suhu kožu, zbog čega je podložnija oboljenjima. Bebina koža dosta je osjetljivija od kože odraslih, veoma je važno pravilno je njegovati kako bi ostala zdrava.

Prvih dana nakon rođenja bebina koža još se nije navikla na suhu okolinu i na njoj se pojavljuju suha i crvena područja. Ali, to su normalne pojave koje se povlače čim se otklone uzroci njihovog nastanka. Ako se to ne desi, beba ima suhu kožu i tome treba posvetiti pažnju, posebno zimi.

Stavite u bebinu sobu ovlaživač zraka, kako biste lakše kontrolirali postotak vlage i tako pomogli hidrataciju njene kože. U hladnim danima bolje je bebu toplije obući nego pojačavati grijanje, jer ono ubija vlagu iz zraka.

Kada bebu kupate, izbjegavajte pjenušave kupke i sapune jer odstranjuju prirodne masnoće s kože. I antibakterijski i mirisni sapuni su nepotrebni. Umjesto toga, u vodu za kupanje dodajte malo ulja. To će pomoći da bebina koža ostane meka i hidratizirana.

Ne morate bebu kupati svaki dan jer će to dodatno isušiti njenu kožu. Važno je da redovno nanosite hidratantnu kremu. Kada je kupate,koristite toplu vodu, nikako vruću. Nemojte je kupati duže od pet minuta, to je sasvm dovoljno, a duži boravak u vodi dodatno isušuje kožu.

Kožu nakon kupanja posušite i namažite je kremom. To će zadržati vlagu od kupanja.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.