x

Kako problemi sa spavanjem utiču na odnose?

Pretpostavimo da ste dobro. Volite se, živite zajedno, spavate. Nema žalbi na život, uzajamno razumijevanje je potpuno, se*s je vatra (iako, kao što se sjećamo, nema granica za savršenstvo).

Ali ponekad ujutro, čak i kada on, kao i obično, donese kafu u krevet, čudan osjećaj se probudi u vašoj duši: nešto nije u redu. Takve misli su alarmantne i vi počinjete da se upuštate u pretpostavke u svom umu. Zašto biste upali u bluz usred harmoničnih odnosa, pa čak u zoru? Da li se suočavate sa krizom? Šta ako je nestalo ljubavi? Kako to? A sada šta? U stvari, jednostavno niste dovoljno spavali, što očigledno nije prvi put.

A pošto ste svjesni toga šta čini ozbiljan i jak odnos, ostaje da naučite još jedan detalj: ako želite da se osjećate sretno u svom privatnom životu – nemojte zanemariti svoj san.

S obzirom na to da trećina svetske populacije uništava zdravlje, posvećujući spavanju manje od šest sati dnevno, ovo pravilo postaje glavno. Naravno, ovo nije fikcija, već zaključak zasnovan na naučnom istraživanju objavljenom u Journal of Family Psichology.

Vodeći psihoterapeuti sa Univerziteta u Floridi sproveli su sedmodnevnu anketu među bračnim parovima, objavljujući dnevnike posmatranja za oba supružnika koji ukazuju na to da je dnevno vreme spavanja paralelno, procjenjujući interpersonalno iskustvo stečeno u odnosima (rješavanje sporova, ljubav, pouzdanost, uključenost u kućnu njegu) kao i ukupno zadovoljstvo u komunikaciji sa partnerom.

Analiza dnevnika na više nivoa pokazala je da su supružnici mnogo više zadovoljni zajedničkim životom, kada imaju dovoljno sna. Takođe je utvrđeno da trajanje sna više utiče na raspoloženje muškaraca – nakon što je spavao propisanih osam sati, postao je mnogo pozitivniji, čak i ako je situacija u porodici bila daleko od ružičaste.

Kod žena nedostatak sna nije lak u fizičkom smislu, ali generalno ima manje uticaja. Usuđujemo se reći da nedostatak sna otežava naše anđeosko strpljenje, iako nismo sigurne da je to korisno.

Drugim riječima, psiholozi su utvrdili da kada ljudi spavaju duže, zadovoljniji su odnosima nego nakon nedostatka sna, a jutarnji dijalozi su ljubazniji i bezbrižniji. Ovi rezultati odražavaju rana istraživanja koja su dokazala da individualna sreća doprinosi ljubavi i međusobnom razumijevanju. Naučnici sumnjaju da zadovoljni parovi stiču neku vrstu imuniteta od negativnih, ali razvoj takvog “zaštitnog polja” zahtjeva energiju, pa stoga i odmor.

Dakle, imajte na umu, ako hronično nemate dovoljno sna, taj problem se mora nekako riješiti. Odredite strategiju i nastavite sa akcijom: promijenite situaciju u spavaćoj sobi, instalirajte klima uređaj, promiijenite dušek i jastuke. Sve ovo zbog vaše ljubavi i partnera. Jer dobro stanje, a pogotovo zdrav san, utiče na harmoniju u odnosima: ako se probudite i osjećate se loše, nećete biti sretni ni zbog čega – ni kafe u krevetu, ni budućih planova.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.