x

Kako rođenje bebe utječe na mlade očeve

Hormonske promjene, zajedno s povećanjem odgovornosti koju otac osjeća, mogu biti iskušenje za mentalno zdravlje.

Osim neizmjerne radosti, rođenje djeteta može da izazove širok spektar fizičkih i mentalnih promjena ne samo kod majki, već i kod novopečenih očeva. Tu svakako spadaju visok nivo emocionalnog stresa, ali i anksioznost kod jačeg pola. Stručnjaci upozoravaju da je opasno to što muškarci rijetko potraže pomoć u takvim situacijama.


Čvrsta veza

Pažnju često usmjeravaju na suprugu koja je fokusirana na bebu i njene potrebe. Zato je važno da partneri provode vrijeme zajedno, razgovarajući o tome šta oboje doživljavaju i osjećaju otkad se beba rodila.

Hormonske promjene, zajedno s povećanjem odgovornosti koju otac osjeća, mogu biti iskušenje za mentalno zdravlje. Naučnici su otkrili da je u prva četiri mjeseca od rođenja djeteta mozak očeva počeo da pokazuje promjene koje im pomažu da razviju roditeljske vještine i stvore čvrstu vezu sa bebom.


Niži nivo testosterona

Studije su pokazale da oženjeni muškarci sa djecom imaju niži nivo testosterona u poređenju sa onima koji nisu iskusili čari očinstva ili još tragaju za idealnom partnerkom. Dok nivo testosterona opada, rastu oksitocin i dopamin, koji su odgovorni za vezu između roditelja i djeteta, zbog čega novopečeni očevi više uživaju u igranju i nježnosti sa bebom. Također, kada nivo testosterona opada, mladi očevi su skloniji depresiji.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.