x

Kako sačuvati dječije samopouzdanje

Roditelji ponekad trebaju zastati i na trenutak razmisliti šta će reći, jer naoko bezazlene fraze mogu uništiti djetetovo samopouzdanje.

Mnoga djeca za odrastanja slušaju slične ili iste stvari od roditelja, tvrde psiholozi. Kao jednu od djeci najtežih navode popularnu frazu: "Zato što sam ja roditelj, i ja tako kažem!".  

Ta izjava djetetu daje do znanja da njegova razmišljanja, osjećaji, argumenti i stavovi uopće nisu važni. Ona automatski "otpisuje" dijete i njegove ideje. I tu je kraj rasprave. Reagirate li tako, postići ćete da se dijete osjeća loše, prestane razgovarati s vama i počne graditi temelje za pobunu.

Roditelji ne moraju biti apsolutno besprijekorni odgajatelji da bi djeca odrasla u odgovorne, brižne i pouzdane mlade ljude. Ali, vrlo je bitno katkad najprije zastati i razmisliti pa tek onda izgovoriti riječi koje bi mogle uznemiriti dijete, preporučuju stručnjaci.

Koliko god to roditeljima bilo teško zbog nedostatka vremena, izbjegavajte fraze poput ovih koje slijede.

- "Nikad ništa od tebe" ili "Da si barem sličniji bratu" govore djetetu da se roditeljima ne sviđa te u njemu izazivaju osjećaje beskorisnosti, beznađa, odbačenosti, revolta i depresije.

- Diktatorska izjava "Zato što sam ja tako rekao" najčešće rezultira dječijom pobunom i otporom, a čak i ako odmah popuste, djeca sigurno neće zaboraviti protutužbe.

- „Imaš vremena dok ne izbrojim do tri". Zaplašivanje i naređenja nisu najbolji način odgajanja djeteta. Mnogo je bolje pokušati strpljivim argumentiranim razgovorom.

- „Dolazi ili ću ja doći po tebe". Autoritativno i ljutito iznošenje zahtjeva raspirit će djetetovo buntovno raspoloženje.

- „Bezobrazna si". Ovakva reakcija ranjava dječije samopouzdanje, izaziva jad, ljutnju i zatvaranje u sebe. Zato radije sagledajte situaciju iz drugoga ugla.

- "Rekla sam ti da će biti tako". Ove riječi mogu u trenutku narušiti dječije samopouzdanje. Ponavljaju li se često, mogu ostaviti trajne posljedice. Ono što je dijete počelo samostalno, nakon njih pretvara se u neuspjeh i nesposobnost.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.