x

Kako se zaštititi od pesticida u ranom voću i povrću?

Nema roditelja koji svojoj djeci ne želi da priušti prve jagode i ostalo rano voće i povrće koje se uveliko može naći na zelenim pijacama. Da li im kupovinom prvih plodova čine veću štetu nego korist izlažući ih povišenoj količini pesticida i drugim štetnim hemijskim sredstvima i kako se zaštititi?

Prvih dana proljeća kupce na pijacama iznenađuje drastična razlika u cijeni jagoda. Domaće su otprilike duplo skuplje od onih iz uvoza! Takva razlika u cijeni može da ukazuje na to da je domaća proizvodnja skuplja, ali i na to da su domaće jagode bezbjednije.

Fitopatolog Pilja Dakić savjetuje da pri izboru ne treba da gledamo miris i ukus ploda.

“Gledamo da li je (jagoda) vizuelno dobra, gledamo cijenu i ono što je osnovno, gledamo proizvođača ima li neka iskustva od prošle godine”, savjetuje.

Prema njegovim riječima, rano voće je interesantno da se koristi i logično je da je ono što je uvezeno prošlo sve kontrole.

“Proizvođači snose veliku odgovornost jer su koristili pesticide u cilju zaštite od bolesti i štetočina po uputstvu proizvođača i poštovali karencu – to je period koji mora proći od posljednje upotrebe preparata do berbe jagoda”, objasnio je Dakić.

Budući da su se na tržištu pojavili ilegalno uvezeni pesticidi koji nisu na listi dozvoljenih, uvijek je bilo i biće hrane koja je njima tretirana.

“Proizvođači se snalaze u jeku sjetve da proizvodi ne ostanu nezaštićeni i onda pribjegavaju nabavci i takvih preparata. Preporučujemo poljoprivrednim proizvođačima da se ne oslanjaju na takve preparate nego da nabavljaju u poljoprivrednim apotekama i zadrugama čiji su kooperanti”, navodi fitopatolog.

Bez obzira na poštovanje karence, voće na putu do tezge i potrošača može biti uprljano raznim nečistoćama. Zbog toga rano voće i povrće potopite pet do deset minuta u rastvor sode bikarbone, a zatim isperite pod mlazom vode. Na taj način nečistoće i štetne materije sklonićete sa hrane.

Pesticidi nisu štetni već su “lijek” za biljke kada se pravilno koriste. Ipak, savjet stručnjaka je da, kada god smo u mogućnosti, kupimo voće za koje smo sigurni da nije prskano ili je sertifikovano organsko voće i povrće.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.