x

Kako sigurno zagrijati flašicu: Možda zvuči banalno, ali mnoge mame traže odgovor na ovo pitanje

Kod zagrijavanja bočice s mlijekom treba obratiti pozornost na temperaturu zagrijavanja jer se hranjivi sastojci lako izgube.

Bez obzira na to hranite li svoju bebu svojim mlijekom ili adaptiranim mlijekom koristeći bočicu, ono bi trebalo biti taman onoliko toplo da djetetu bude ugodno dok ga pije, ali i da u sebi zadrži sve hranjive sastojke.

Visoka temperatura ubija mliječne komponente što ga čini nutricionistički nevrijednim, a i prevruće mlijeko može opeći bebinu nježnu sluznicu. Stoga, zagrijavanje mlijeka na pravu temperaturu sigurnom metodom ključno je za zdravlje vaše bebe.


Kako sigurno zagrijati mlijeko?

Sjećam se svojih muka s bočicama. Iako samo dojila svoju djecu, postojali su trenuci kada bih morala izaći obaviti neke stvari, a svoje mlijeko bih ostavila suprugu u bočici. No kako bih se izdojila u znatno ranije prije izlaska iz kuće, a bebu bih podojila neposredno prije samog izlaska, moje bi mlijeko stajalo u frižideru u bočici dok dijete ne bi zatražilo svoj obrok.

Naravno, tada se ono nekako trebalo zagrijati, ali taman onoliko da bebu umiri i nahrani, a da se ne izgube hranjivi sastojci. Priznajem, ovo je bila jedna od stvari oko koje me dosta opterećivala, a tako zvuči banalno.

Kako zagrijavanje bočice u mikrovalnoj ili izlaganje mlijeka visokim temperaturama uništava prirodne enzime i imunizirajuća svojstva mlijeka, trebalo je pronaći najbolji način kako to učiniti. Meni se kao najbolji pokazao zagrijavanje cijele bočice s mlijekom u toploj vodi. Istina, može potrajati dok se mlijeko postupno ne zagrije na temperaturu bebina tijela, ali takvo postupno zagrijavanje najmanje uništava hranjive sastojke.

Zagrijavanje bočice

• Zagrijte malo vode u posudi. Voda ne smije proključati nego samo treba biti topla.

• Kada voda dođe na temperaturu nižu od ključanja, ugasite štednjak. Obratite pozornost na to da odaberete duboku i široku posudu kako bi bočica mogla biti u uspravnom položaju, uronjena do razine do koje je mlijeko u njoj.

• Bočica za hranjenje treba biti čvrsto zatvorena tako da voda ne uđe u bočicu.

• Držite bočicu za hranjenje u posudi s toplom vodom nekoliko minuta.

• Povremeno lagano okrenite bočicu za hranjenje kako biste spriječili da mjehurići zraka uđu u nju.

• Uklonite je iz vode nakon nekoliko minuta kada ste sigurni da se bočica i mlijeko zagrijalo.

Ako svoje mlijeko pohranjujete u vrećicama za mlijeko

Ako izdojeno mlijeko pohranjujete u vrećicama za mlijeko, odlično. Jer, uranjanjem vrećica u toplu vodu ravnomjerno će se zagrijati cijela količina mlijeka.

• Izvadite vrećicu s izdojenim mlijekom iz hladnjaka.

• Držite je na sobnoj temperaturi nekoliko minuta.

• Zagrijte malo vode u posudi. Ne kuhajte vodu, samo je zagrijati.

• Ugasite štednjak i ostavite vrećicu nekoliko minuta u toploj vodi.

• Dodirom testirajte kako biste provjerili temperaturu vrećice. Ako je toplo, samo ga prelijte u bočicu.

U grijaču za boce

Ovo je najprikladniji način zagrijavanja bočice s mlijekom, a zahtijeva samo podešavanje temperature. Vrlo malo vremena vam je potrebno za zagrijavanje bočice, a i bočica će biti zagrijana na željenu temperaturu. Upute za zagrijavanje pišu na grijaču.

Ako je beba na mliječnoj formuli...

U slučaju da je vaša beba na adaptiranom mlijeku, umjesto zagrijavanja bočice, bolje je napraviti adaptirano mlijeko s toplom vodom. Ovdje morate pripaziti na to da se većina mliječnih formula topi na temperaturi od 50 stupnjeva, dok bebi trebate davati mlijeko temperature ljudskog tijela. Tako, da računajte na to da ćete trebati malo pričekati dok se ne spusti temperatura mlijeka u bočici pa tek potom nahraniti bebu.


Neke smjernice kojih biste se trebali pridržavati!

Možete odabrati bilo koji način zagrijavanja bočice, međutim, postoji nekoliko savjeta kojih se dobro pridržavati kako bi vaša beba uvijek imala zdrav i nutritivno zadovoljavajući obrok.

1. Mlijeko treba biti temperature ljudskog tijela, dakle oko 36 do 37 stupnjeva.

2. Za zagrijavanje nemojte koristiti kipuću vodu. Temperatura mlijeka treba postupno rasti, a ne naglo, jer će izlaganje mlijeka visokoj temperaturi uništiti njegove prirodne enzime i hranjive tvari.

3. Nemojte koristiti mikrovalnu pećnicu. U mikrovalnoj pećnici mlijeko i bočica se neravnomjerno zagrijavaju, što može uzrokovati opekline. Također, boce zagrijane u mikrovalnoj pećnici nastavljaju se zagrijavati čak i nakon što ih izvadite iz mikrovalne, što će povećati temperaturu mlijeka.

4. Ne stavljajte bočicu s mlijekom u vodu koja se još grije na štednjaku. Dakle, prvo zagrijte vodu pa maknite posudu sa štednjaka i tek tada stavite unutra bočicu s mlijekom.

5. Zavrtite bočicu. Prije nego što date bočicu s mlijekom bebi, lagano je zavrtite kako biste pomiješali mlijeko u slučaju da se nije ravnomjerno zagrijalo.

6. Testirajte temperaturu.

Uvijek provjerite temperaturu mlijeka prije hranjenja bebe. Uzmite nekoliko kapi na ruku da provjerite je li temperatura zadovoljavajuća. Ako je pretoplo, pričekajte nekoliko minuta prije nego što date bočicu svojoj bebi, a ako je hladno, ponovno je malo zagrijte. Isprobavajte temperaturu na nutarnjoj strani podlaktice ili zapešća jer vam je ondje koža najosjetljivija.

7. Ne podgrijavajte koristite ostatke mlijeka.

Nemojte podgrijavati i hraniti bebu ostatkom mlijeka u bočici zbog opasnosti od bakterija. Uvijek bacite ostatke mlijeka i operite bočicu prije sljedećeg hranjenja.


(Roditelji.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.