x

Kako smiriti agresivno dijete

Različiti oblici nasilja postali su toliko prisutni u svakodnevnom životu da mnoga ponašanja više i ne tumačimo kao agresivna. Roditelji agresivna ponašanja djece shvataju kao problem tek ako ona pređu visoku granicu tolerancije i postanu društveno neprihvatljiva.

Pojedini roditelji misle da je sasvim uredu, čak i poželjno, ako je njihovo dijete agresivno, a drugi bi željeli da kod svoje djece njeguju komunikaciju kao model rješavanja sukoba.

Šta izabrati od predstavljena dva modela ponašanja?

Prije svega, treba znati razlikovati agresivnost od uobičajenih faza razvoja djeteta. Dijete s nepunih godinu dana baca igračke svuda oko sebe, dijete između druge i treće godine zna da određene riječi izazivaju različite reakcije odraslih i uspijeva isprovocirati svoje roditelje korištenjem upravo tih riječi. To nije agresija, već ``igra`` uobičajena za ovaj uzrast.

Međutim, već u predškolskom dobu mnoga djeca prolaze kroz različite faze bijesa ili agresije. Bacaju se na pod u prodavnici ako nećete nešto da im kupite, dobiju napad plača ili vrištanja kad god im nešto odbijete.

Već će četverogodišnje dijete iz iskustva znati da ćete vi kad-tad popustiti ukoliko ostane uporno. Kada jednom popustite, slične napade možete očekivati često.

Kod većine djece rezultate daje jednostavno ignoriranje takvog ponašanja. Vikom i fizičkim kažnjavanjem dodatno produbljujete nerazumijevanje između vas i djeteta. A šta još možete pokušati?

1 Vježbajte s djetetom koncentraciju - slažite puzzle ili se igrajte plastelinom.

2 Timski sportovi omogućit će djetetu da se fizički isprazni, ali i da vježba socijalnu komunikaciju s vršnjacima.

3 Ograničite gledanje TV-a, jer je često sadržaj koji dijete vidi na TV-u glavni okidač agresivnosti.

4 Budite dobar primjer. Rješavajte konflikte razgovorom.

5 Dajte djetetu male zadatke da bi se osjećalo važnim i korisnim.

6 Nemojte nikada zahtijevati bezuslovnu poslušnost. Osjećanje da smije slobodno izraziti svoje mišljenje ključno je za razvoj pozitivne slike o sebi.

7 Pohvalite dijete svaki put kada vas umjesto na agresivan način pokuša u nešto ubijediti objašnjenjima. Kada vidite da je nervozno, da se pokušava izboriti samo sa sobom, da mu je zbog nečega teško, porazgovarajte s njim, dajte mu podršku, zagrlite ga.

Možda na prvi pogled djeluje čudno, ali je činjenica da agresivci imaju malo samopouzdanja. Ukoliko je vaše dijete agresivno prema drugima, najgore što možete učiniti jeste da negirate problem i vjerujete kako su sva djeca takva.

VAŽNO

Ne zaboravite da se djeca ne rađaju kao agresivna, sebična, razmažena. Ona takva postaju. Ponekad tu agresiju pojačavaju vršnjaci, a ponekad roditelji.

Zato i jeste neophodno da vaš odnos sa djetetom bude zasnovan na povjerenju i razumijevanju, da svoje dijete poznajete i imate stalan uvid u njegova interesovanja, potrebe, njegovo okruženje.

 

Izvor: Avaz.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.