x

korisno

Kako spriječiti nastanak anemije

Adaptirana hrana je, za razliku od kravljeg mlijeka, obogaćena željezom, što sprečava anemiju.

Druga godina je period intenzivnog fizičkog i mentalnog rasta, kao i značajnih promjena u ishrani, kada dijete s dojenačke ishrane prelazi na mješovitu ishranu odraslih. Davanjem adaptirane mliječne formule s dodatkom željeza (s oznakom 3) i nakon navršenih 12 mjeseci osigurava se adekvatan nivo željeza, da bi se prevenirala anemija.


Zdrav rast i razvoj

Također se nadoknađuje cink za pravilno funkcioniranje tijela i osiguravaju značajne količine važnih vitamina potrebnih za zdrav rast i razvoj. Uz ostalu raznovrsnu ishranu, ovo je savršen temelj daljem razvoju. Nakon navršene godine dojenje ili adaptirana mliječna formula najčešće bivaju zamijenjeni cijelim kravljim mlijekom, neobogaćenim žitaricama, a velika količina voćnih sokova reducira dječiji apetit za čvrstu hranu.


Sprečava opadanje fizičkog i mentalnog razvoja

Kravlje mlijeko siromašno je željezom, a ta mala količina loše se resorbira. Mlijeko, također, smanjuje apsorpciju željeza iz drugih namirnica. Zbog toga je najbolje i u drugoj godini ishranu bazirati na formuli, jer to prevenira nedostatak željeza i anemiju, a sprečava i opadanje fizičkog i mentalnog razvoja koji su česti kod anemične djece na ishrani običnim kravljim mlijekom.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.