x

Oracle Red Bull Racing

Kako su Christian Horner i Adrian Newey doveli Red Bull do slave u Formuli 1

U ekskluzivnom intervjuu šef tima i glavni tehnički direktor Oracle Red Bull Racinga govore o svemu, od naslova i trijumfa do učenja iz poraza, tako i o tome kako je počelo njihovo partnerstvo i zašto Christian kaže da Adrian "živi u Matrixu".

Nakon što je Max Verstappen zapečatio svoj drugi naslov FIA Svjetskog prvaka Formule 1 u poretku vozača, na utrci u Japanu, Oracle Red Bull Racing osvojio je petu konstruktorsku titulu zahvaljujući “tehničkom mozgu”, Adrianu Neweyu koji je razvio nekoliko iteracija trijumfalnog bolida.

Nakon što je dizajnirao pobjedničke F1 bolide za Williams i McLaren, Newey je 2006. prešao u Red Bull Racing tim, pod vodstvom Christiana Hornera i kreirao platformu za četiri uzastopna naslova koje su Nijemac Sebastian Vettel i tim osvojili 2010., 2011., 2012. i 2013.

Horner i Newey zajedno su ostvarili mnoge pobjede na utrkama u godinama između 2014. i 2020., zatim je Neweyjev dizajn RB16B doveo Nizozemca Verstappena do njegovog prvog naslova u vozačkoj konkurenciji 2021., a bolid RB18 postao je dominantna sila koja stoji iza dva timska naslova 2022.


Christiane, opisao si Adrianov prelazak u Red Bull kao trenutak odluke. Što želiš reći time?

Christian Horner: "Mislim da je opći konsenzus u to vrijeme bio da je Red Bull tu da osigura dobru zabavu na trkama. Mislim da je ono što je nedostajalo bila jasna tehnička smjernica. Uvijek sam bio Adrianov obožavatelj, njegovi bolidi sežu još iz vremena Leyton Housea kasnih 1980-ih, a Adrian je bio najbolji koji je ikada bio u Formuli 1. Dakle, bilo je pitanje kako bismo mogli namamiti Adriana da se pridruži timu Red Bulla?"


Adriane, je li bilo skepse oko pridruživanja timu koji vodi, usudili bi se reći, tada neiskusni voditelj tima?

Adrianu Newey: "Da, bilo je malo nervoze s moje strane. Imao sam dovoljno sreće da radim za dvije sjajne momčadi i imao sam sreću pobijediti na nekoliko utrka, osvojiti nekoliko prvenstva i tako dalje, ali jednostavno sam to osjetio - u McLarenu je počelo biti pomalo usporeno. Pobjeđivanje u prvenstvu činilo se vrlo dalekim snom. Samo pokušavati pobijediti u utrkama bilo je nešto što me stvarno zaintrigiralo."


Kakvi su bili vaši prvi dojmovi o Sebastianu Vettelu?

Christian Horner: "Sebastian je bio proizvod juniorske momčadi, tako da smo mogli vidjeti kako se razvijao u Formuli 3 ili čak u Formuli BMW prije toga, potom je postao testni vozač u BMW-u, a Toro Rosso je pružio priliku nekima od Red Bull juniora da napreduju. Čim je Sebastian dobio tu priliku, bilo je jasno da je izvanredan talent. Sebastian je nevjerovatno marljivo radio i bio nevjerovatno predan. Često je bio zadnji čovjek koji bi ostao u inženjerskom uredu na kraju petka ili subote."

Adrianu Newey: "Legenda. Za nekoga ko nije Englez po rođenju, njegovo razumijevanje engleskog humora bilo je, povrh njegove sposobnosti prisjećanja i oponašanja engleskog humora, nevjerojatno. Bio je vrlo metodičan u svom pristupu i žestoko je vozio. Ako je pogriješio, želio bi shvatiti kako je to bila greška, zašto ju je napravio i što bi mogao učiniti bolje. Vrlo je rijetko napravio istu grešku dva puta. Proveo je puno vremena na simulatoru vožnje, testirajući naše teorije i razrade onoga što smo trebali pokušati postići, tako da nam je ta predanost pomogla s inženjerske strane da automobil učinimo boljim."


(Bljesak.info)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.