x

Kako svom jednogodišnjem djetetu reći da ste trudni?

Ako vaše dijete nema ni godinu dana, očito ne možete učiniti puno da objasnite situaciju, međutim možete jednogodišnjem djetetu reći da ste trudni.

U to vrijeme dijete vjerojatno shvaća više nego što mislite. Djeca mlađa od dvije godine razumiju mnogo više nego što mogu reći.

Ako im objasnite da je beba u vašem trbuščiću i da će jednog dana izaći, oni to shvaćaju. Ne morate ništa više reći ili učiniti. Bez obzira na to je li vaše dijete uzbuđeno ili ogorčeno zbog toga, dolazak brata ili sestre prva je velika promjena u životima većine djece. Djeca trebaju svoje roditelje da im pomognu u tome.

Jedan od najvećih poslova za njih je naučiti kako razumjeti svoje osjećaje i kako ih regulirati, imati brata ili sestru jedan je od njihovih prvih testova.


Kako im pomoći?

Negdje nakon 18 mjeseci većina će djece htjeti biti “majke” lutkama ili plišanim životinjama. Dajte svom djetetu vlastitu “bebu” ako je već nema; ovo će omogućiti vašem djetetu da vas oponaša kada stigne prava beba. Imitacija je omiljena igra malog djeteta i može mu pomoći da apsorbira ono što se događa. 

Osim toga, možete uvesti knjige o novoj braći i sestrama primjerene dobi, čak i ako ih vaše dijete uglavnom žvače. Možda još nije shvatio srž priče, ali kada novo dijete stigne, scenariji o kojima ste čitali počet će imati smisla.

Počnite uvoditi svoje dijete u nove rutine dosta prije rođenja brata ili sestre. Na primjer, možete ga učiti da bude s dadiljom nekoliko sati tjedno, par mjeseci prije rođenja drugog djeteta. Pomoći će Vam da se malo odmorite, a istovremeno uspostavite rutinu dijete, sprječavajući ga da vidi dadilju kao nekoga s kim su zapeli zbog dolaska bebe. Igračke ili opremu koju ćete dati novoj bebi, odvojite od Vašeg prvorođenog djeteta nekoliko mjeseci prije poroda.


Općenito, najvažnija stvar koju možete učiniti je umiriti svoje dijete. Određeni aspekti trudnoće, poput jutarnjih mučnina, mogu biti zastrašujući za malo dijete. Nastavite im davati do znanja da je sve u redu, razumjet će emociju. I pokušajte se ne zamarati previše oko toga kako ćete reći jednogodišnjem djetetu reći da ste trudni ili kako će reagirati na bebu. Djeca ove dobi brzo zaborave život bez brata ili sestre.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.