x

održana konferencija

Kanton Sarajevo povećava finansijska sredstva namijenjena filmskoj industriji! (Foto)

SARAJEVO - Novim odlukama Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo za ovu godinu planirana su ne samo povećanja postojećih iznosa za kreativnu industriju, nego i uvođenje potpuno novih mehanizama podrške ovom sektoru po uzoru na najbolje prakse Evrope i svijeta, zaključeno je na konferenciji za medije održanoj povodom novih uredbi Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Jovan Marjanović, direktor Sarajevo film festivala, Elma Tataragić, predsjednica Udruženja filmskih radnika u Bosni i Hercegovini i Samir Avdić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo

Na konferenciji se govorilo o izdvajanju podsticajnih sredstava iz budžeta kantona za kreativnu industriju, odnosno za finansiranje filmske i TV industrije, te da je za finansiranje i sufinansiranje domaće produkcije u ovoj godini planirano izdvajanje od milion maraka, dok će kao potpuno novi način podrške biti izdvojena dva miliona maraka, stoji u saopštenju Sarajevo film festivala (SFF).

Konferenciji su prisustvovali Samir Avdić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Jovan Marjanović, direktor Sarajevo film festivala, te Elma Tataragić, predsjednica Udruženja filmskih radnika u Bosni i Hercegovini.


"Samo tri zemlje u regionu nisu imale ovu vrstu poticaja: BiH, Albanija i Moldavija. Izdvajanje dva miliona maraka iz budžeta Kantona Sarajevo znači povrat od 30 odsto uloženih sredstava u proizvodnju audio-vizuelnog sadržaja na području Kantona Sarajevo, odnosno sredstava koja su došla iz privatnog sektora i stranih izvora", kazao je Avdić.

Marjanović je ovom prilikom podsjetio da su nedavno objavljeni rezultati nove Studije o uticaju SFF-a na ekonomiju, društvo i turizam Sarajeva i Bosne i Hercegovine koje je sprovela međunarodna kompanija "Olsberg SPI", te su rezultati pokazali da su ukupni sadašnji kapaciteti Sarajeva dobili generalnu, jedva prolaznu ocjenu dva od pet, a uz nove mehanizme podrške koje je usvojila Vlada očekivanje je da će za dvije godine rezultati biti duplo bolji.


"Sarajevo film festival je, osim što je filmski festival, motor za razvoj filmske industrije. Cilj nam je da Sarajevo bude generator proizvodnje, da ima jak proizvodni sektor, da bude mjesto koje će privlačiti strane investicije, mjesto na kojem će se promovisati najbolje prakse", naglasio je Marjanović.

Elma Tataragić rekla je da je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, zajedno sa strukovnim udruženjima - Udruženjem filmskih radnika u Bosni i Hercegovini i Udruženjem rediteljica i reditelja u Bosni i Hercegovini, radilo na formiranju pravilnika.


"Mi sada imamo veoma dobar Pravilnik za poticaje i dobar Pravilnik za filmsku produkciju na nivou Kantona Sarajevo, te samim tim značajnu platformu za dalji razvoj audio-vizualnog sektora koji, iako godinama ostvaruje rezultate, takođe stagnira kada su u pitanju neke profesije, infrastruktura i tehnička opremljenost. Rezultati ovog procesa i sada su vidljivi, a tek će u narednom periodu biti izuzetni", zaključila je Tataragićeva.

.

.

.

.

.

Foto: Mirnes Mašić

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.