x

Karambola - egzotično voće koje vrijedi probati

U bolje opremljenim supermarketima sve su dostupnije neobične vrste egzotičnog voća u svježem obliku. Jedna od takvih voćki je i karambola.

To je plod koji raste u Indoneziji, Indiji i Šri Lanki, a uzgaja se i u Južnoj Americi te Australiji. Koža je zelena do žuta, malo voštana i jestiva. Veličine je paprike babure. Narezane kriške imaju pet krakova i izgledaju kao zvjezdice. Sočno meso je žuto, prozirno, s jednom crnom jestivom sjemenkom. Po teksturi je slična grožđu, ne sadrži vlakna. Zreli plodovi su slatki, s tragom kiselkastog ukusa.

Karambola je odličan izvor vitamina A i C. Sadrži i vitamine grupe B, posebno B5 (pantotensku kiselinu), koja pomaže regulaciji holesterola. Takođe, sadrži folnu kiselinu (B9), koja je preporučljiva za održavanje zdrave trudnoće. Zahvaljujući velikoj količini nerastvorljivih biljnih vlakana, karambola pomaže rad crijeva, a ima veoma malo kalorija, pa je odlična da se uključi u dijete za mršavljenje. Sadrži i pektin, a pektinska vlakna vezuju holesterol iz hrane, tako da može da doprinese da se smanji nivo lošeg holesterola u krvi. Karambola sadrži dosta kalijuma pa je pogodna za sportiste poslije treninga, kada se mnogo znojimo i kao pomoć u održavanju normalnog krvnog pritiska. Interesantno je da karambola sadrži i neke antimikrobne supstance, koje posebno djeluju protiv ešerihije koli, salmonele, stafilokokus aureusa i bacilusa cereusa.

Upotreba

Karambola u gastronomiji ima veoma široku primjenu. Koristi se za dekoraciju, dobijanje sokova, umaka, sirupa, koktela, vina. Sladak tip karambole kad je zreo je sladak, ali ne previše s obzirom na to da plod nikada nema više od četiri odsto šećera.

Zdravlje

Karambola sadrži različite vitamine i minerale, no najviše vitamina C i kalijuma. Bogata je ugljikohidratima, vlaknima i vodom. Međutim, ovo voće krije zdravstvene zamke za osobe koje boluju od poremećaja rada bubrega.

Kakvog je ukusa

Ukus ovog voća je sočan i osvježavajući. Usporediv je s mješavinom ukusa papaje, narandže i grejpa. Žuto voće ima kiseliji ukus, a zeleno slađi.

Kako se jede

Karambola se jede svježa i potpuno je jestiva. Koristi se u salatama, kolačima, marmeladi, želeima, koktelima ili kao ukras jelima.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.