x

Kćerka preminule doktorke Dude: I otac i ja smo pokušali da je upozorimo, ali nije htjela da ostavi svoje kolege i pacijente!

Moja majka je svakoga dana u svaku smjenu odlazila vrlo hrabro, bez dileme, iako je znala, kao i ja i otac, da je rizična grupa i da je u prvim redovima u borbi s virusom, kaže za "Blic" Ivana Veljić, kćerka bivše načelnice Infektivnog odjeljenja Opšte bolnice u Leskovcu Dušanke Živković (62), koja je izgubila bitku sa virusom korona.

Ona je preminula 11. aprila u bolnici "Dragiša Mišović" u Beogradu.

Infektolog Dušanka - Duda Živković bila je među prvima od 32 zdravstvena radnika u Leskovcu zaražena virusom. Kao bolesnik sa dijabetesom, prebačena je u Beograd, gdje je poslije desetak dana podlegla opakoj bolesti. Od virusa je obolio i njen suprug, prof. dr Dragoljub Živković i on se liječi na Infektivnoj klinici u Beogradu i u stabilnom je zdravstvenom stanju.


O roditeljima je u Beogradu brinula i njihova jedinica Ivana, kardiolog u Kliničkom centru i doktorant, mlada majka na koju je sada pao cijeli teret. Kaže da je od prvog dana pojave virusa u svijetu strepila za svoju majku.

- Još kada se virus pojavio u Kini, znala sam da će stići u Srbiju i znala sam da će moja majka biti u prvim redovima. I otac i ja smo pokušali da je upozorimo, ali nije htjela da ostavi svoje kolege i svoje pacijente. Bile smo stalno u kontaktu, pričala mi je sa velikom brigom o prvom zaraženom koji je doveden na infektivno odjeljenje i kasnije kako se razbuktava virus, ali ni tada nijednog momenta nije razmišljala da ostane kod kuće - priča Ivana, koja je svojim roditeljima podarila dvoipogodišnju unuku Katarinu.


Smrt doktorke koja je dvije decenije vodila Infektivno odjeljenje i imala uslove za odlazak u penziju potresla je građane Leskovca, a posebno njene kolege, koji predlažu da budući ovdašnji zdravstveni centar ponese njeno ime.

- Prije tri nedjelje na dežurstvu nam je pričala da nas težak i opasan posao očekuje u ovoj pandemiji. Kaza, ne ustuknu, i dade život na oltar svoje časti i profesionalizma. Zdravstveni centar Leskovac mora ovoj ženi junaku dati ime "Dr Dušanka Živković" - smatra Miodrag Miladinović, internista u leskovačkoj bolnici.

I druge kolege kažu da je bila odličan stručnjak i još bolji čovjek.


- Njen odlazak je tragedija za našu bolnicu. Ona jeste heroina, koleginica koju sam posebno uvažavao, najprije zbog njene stručnosti, potom što je bila tihi drug, dobra supruga, majka i baka - kaže direktor bolnice Nebojša Dimitrijević.

Doktor Aleksandar Rangelov je u izjavi "Blicu" poredi sa kapetanom broda.

- Dudu ću pamtiti kao kapetana koji je potonuo sa svojim brodom, kao oficira koji je poginuo na bojnom polju spasavajući svoje vojnike, kao majku koja se bacila u čeljust zvijeri da bi spasla svoju djecu - ocjenjuje ovaj ortoped, dok njen kolega i kućni prijatelj neurolog Nenad Zdravković kaže da je doktorka Živković bila "ljekar, majka, supruga, baka, koleginica, dama koju će Leskovac pamtiti".

Bračni par Ljubinka i Dragoljub Živković bili su i inače par za ugled. Njihova ljubav počela je još u gimnazijskim danima u Leskovcu i krunisana je 10 godina kasnije brakom i rođenjem kćerke jedinice, kasnije ponosom svojih roditelja.


Dragoljub Živković, redovni profesor na Mašinskom fakultetu u Nišu, bio je tri godine predsjednik opštine Leskovac, izabran na prvim demokratskim izborima u Srbiji poslije 2000. godine, kada je Dušanka već nekoliko godina bila na čelu Službe za infektologiju Opšte bolnice u Leskovcu, službe kojoj je dala sve svoje znanje, na kraju i – život.

Na Infektivnom odjeljenju u Leskovcu zaraženi su, naime, svi ljekari i sve pomoćno osoblje, a ovoj nemani zasad odolijeva samo jedan iskusniji ljekar, koji je odbio da prokomentariše smrt svoje koleginice uz obrazloženje "da suviše boli".

Tek poslije vijesti da je zaraženo cijelo infektivno odjeljenje, u leskovačkoj javnosti je počeo da se traži krivac.

Dok direktor Dimitrijević tvrdi da je baš to odjeljenje imalo svu neophodnu opremu, računajući i skafandere, još prije nego što je virus stigao do Niša, te da je za masovno obolijevanje kriva medicinska sestra koja je unijela virus, neki od jlekara koji traže anonimnost kažu da "priča ne stoji", te da nije bilo dovoljno opreme. Potvrdu za takve tvrdnje nismo dobili od Dudine kćerke.


(Blic)


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.