x

Nastavak uspjeha

Kia i Hyundai na trećem mjestu po prodaji u Evropi

Južnokorejski proizvođači automobila Kia i Hyundai su u novembru ostvarili izuzetan rezultat – ukupno su se plasirali na treće mjesto među svim automobilskim grupacijama.

Po podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) su dvije sestrinske južnokorejske marke grupacije Hyundai Motor Group u jedanaest mjeseci ove godine u Evropi ukupno prodale 986.860 vozila što je 4,6 % bolje nego u jednakom periodu lani.

Uprkos dugotrajnoj globalnoj nestašici čipova Kia je do decembra u Evropi prodala rekordna 509.193 vozila, a Hyundai Motor malo manje i to 477.667 vozila.


Ispred korejskih divova plasirali su se grupacija Volkswagen sa 2,52 miliona prodatih vozila i drugoplasirani Stellantis sa 1,89 miliona vozila.

Svaki deseti prodati auto u Evropi je korejski

Za očekivati je da će se ukupni tržišni udio obje korejske marke, koji je do kraja novembra iznosio 9,7%, do kraja godine povećati i premašiti prošlogodišnjih rekordnih 10 %.


Nesumnjivo je jedan od razloga za uspjeh Koreanaca i izgradnja fabrika u Evropi. Kia je krajem 2006. godine otvorila fabriku u Slovačkoj (Žilina), slijedio je Hyundai Motor s 2008. godine postavljenom fabrikom u Češkoj (Nošovice).

Evropski Sportage i porodica Ceed (+ Ceed SW, ProCeed, XCeed) U Kijinoj fabrici kapaciteta 330.000 vozila godišnje prave se model Sportage, koji je najprodavaniji model Kije u Evropi, te model Ceed u čak četiri izvedbe karoserije (Ceed, Ceed SW, ProCeed, XCeed).


Kia se u zadnje vrijeme može pohvaliti brojnim nagradama ꟷ Sportage je nedavno postao auto godine u Španiji i Grčkoj, EV6 na proljeće osvojio nagradu Evropski auto godine, dok je Niro finalist istog izbora za 2023. godinu.


(Klix.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.