x

Kina želi više pristupačnijih električnih automobila

Kineski kupci godišnje potroše dovoljne količine novca na električne automobile, da se može reći da su po tom pitanju šire ruke nego bilo koja druga nacija na svijetu. Štaviše, godišnja isporuka se približava cifri od 2,5 miliona četvorotočkaša na struju, što je dvostruko više nego što to čini najbliži pratioc (Sjedinjene Američke Države), a barem je desetak puta veća cifra u poređenju sa Norveškom, Japanom i Velikom Britanijom.

Većina kupaca takvih proizvoda na četiri točka u Kini živi u velikim gradovima kao što su Peking i Šangaj, a ni njihove cijene svakako nisu male. Primjera radi, za Teslu Model 3 je potrebno izdvojiti čak 43.000 američkih dolara, pa kineske vlasti vide električne automobile kao zabavu za one s dubokim džepom. Mnogi će reći da se oni kupuju više radi imidža nego bilo kog drugog razloga, a to bi se uskoro moglo promijenili.

Fang Junzo predvodi firmu koja sebe smatra Teslinim rivalom. On kaže da želi mušterije koje žive u malim gradovima, pa i na selima, gdje će električni automobil biti dostupan svakom kupcu. Fang je osnovao firmu pod imenom Horizon New Energy Automobile prije svega šest godina, nakon investicija lokalnih vlasti u provinciji Zejiang.

Nakon nekoliko profitabilnih godina na mikro regionalnom tržištu, Horizon sada želi da se probije i na ostatak teritorije Kine sa nekoliko novih modela. Kompaktni električni krosover pod imenom Nezha N01 košta svega 9.600 dolara. Tu je i jedan veći krosover, inače prikazan na naslovnoj fotografiji, koji je dvostruko skuplji, ali je takođe u stanju da prevali preko 400 kilometara sa jednim punjenjem baterija. Možda Horizon nema jednako veliko ime kao Tesla, ali barem po pisanju medija pruža mnogo za svoju cijenu.

Horizon je samo jedan od proizvođača koji smatraju da mogu da promjene prilike na tržištu. Kada je prodaja u Kini eksplodirala prije pet ili šest godina, mnoge male firme su vjerovale da su u stanju da pronađu odgovor na rast Tesle. Ali, nakon epidemije virusa korone državne subvencije su praktično nestale, a tokom protekle godine samo 11 proizvođača električnih proizvoda je uspjelo da privuče investicije, među kojima je bio i spomenuti Horizon. Naravno, domaćim proizvođačima nije išlo u korist, ni to što je Tesla nedavno otvorila potpuno novu fabriku u Šangaju.

Iz već poznatih razloga prodaja novih automobila je pala za 37% u prvih šest mjeseci ove godine, a predsjednik Si Đinping smatra da je rješenje probijanje na tržišta koja su prethodno bila ignorisana. To je upravo ona ideja za koju Horizon smatra da je budućnost, pa niko nije bio iznenađen što se proizvođač ponovo našao na listi kompanija sa državnim investicijama. Naravno, Kina želi da podržava domaće proizvođače, posebno u vremena kada situacija sa zapadom (prije svega Amerikom) nije baš najbolja.

U obraćanju medijima spomenuti Fang Junzo kaže da čak 500 miliona Kineza živi u predjelima koji se ne smatraju gradovima, ali da se na putevima nalazi svega 150 vozila na svakih 1.000 stanovnika. Takvi kupci generalno imaju niža primanja pa je samim tim kupovna moć manja, ali to ne znači da ne mogu uopšte da priušte novo vozilo.

Spomenuti Horizon Nezha N01 sa cijenom od 9.600 američkih dolara je svakako u dometu njihovog budžeta, ali bi kompaniji itekako značila dodatna ulaganja ukoliko želi da promijeni okolnosti na tržištu. Horizon je uspio da skupi 428 miliona američkih dolara protekle godine.

Za kraj, Fang zapravo želi da zahvali svom rivalu Tesli što je edukovala javnost o električnim proizvodima i smatra da je Kina dovoljno veliko tržište za više od jednog proizvođača automobila na struju.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.