x

NAJAVE

Kineski proizvođač Geely pokrenuo marku Galaxy

Radi se o asortimanu premijum elektrificiranih vozila


Kineski Geely pokrenuo je novi asortiman premijum elektrificiranih vozila koje naziva Galaxy. Kompanija namjerava imati sedam modela u ovom katalogu u naredne dvije godine, a tri od njih će debitovati 2023. Potpuno električni Light koncept je vjerovatno najintrigantnija mašina u grupi, ali Geely u ovom trenutku o njemu najmanje otkriva.

Plag in hibridni modeli su prvi proizvodi koji dolaze na tržište iz Galaxy linije. L7 je SUV koji će biti lansiran u Kini u drugom kvartalu 2023. godine. Limuzina L8 mu se pridružuje u trećem kvartalu.

Galaxy E8 stiže u četvrtom kvartalu kao prvi potpuno električni model u ovoj gami. Geely još ne objavljuje nikakve specifikacije baterije ili pogonskog sklopa.


Vozilo Light navodno koristi arhitekturu koja omogućava da bude povezano sa proizvodima drugih brendova u vlasništvu Geelija kao što su Volvo, Polestar, Lotus i Zeekr.

PHEV modeli bi koristili Geelijev NordThor 8848 pogon. Kompanija ne nudi mnogo pojedinosti o tome. Postavka bi omogućila dostizanje 100km/h za 7,5 sekundi i maksimalnu brzinu od 200km/h. Ukupan domet sa punom baterijom i rezervarom goriva teoretski iznosi preko 1.300 kilometara.

Geely navodi da će sva Galaxy vozila koristiti najnoviju tehnologiju ovog proizvođača. Ovo uključuje njegov Aegis bezbjednosni sistem za baterije koji štiti pakovanje u slučaju direktnih udaraca i termičkih opterećenja. Tehnologija se aktivira u roku od pola sekunde u slučaju vanredne situacije.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.