x

Ispravka: Nije tačno da je bolnica u Kini izgrađena za 2 ili 5 dana!

NAPOMENA: 
Portal Ekskluziva.ba je preuzeo vijest sa portala Klix.ba pod naslovom: "Kinezi za samo pet dana izgradili novu bolnicu za zaražene koronavirusom!" Vijest je Raskrinkavanje.ba portal svojom analizom označio kao "prenošenje lažnih vijesti" ili "dezinformacijom".  Raskrinkavanje.ba navodi sljedeće: U Kini nije za 2, ni za 5 dana izgrađena nova bolnica. U pitanju je objekat koji je već odavno u izgradnji i koji je u maju trebao biti novootvoreni klinički centar, međutim zbog koronavirusa su vlasti ubrzale završne radove na jednom dijelu i osposobile ga za svega 2 dana.

U Kini nije za 2, ni za 5 dana izgrađena nova bolnica. U pitanju je objekat koji je već odavno u izgradnji i koji je u maju trebao biti novootvoreni klinički centar, međutim zbog koronavirusa su vlasti ubrzale završne radove na jednom dijelu i osposobile ga za svega 2 dana, objašnjava Raskrinkavanje.


Iako je tačno da se u Kini velikom brzinom izgrađuju novi medicinski objekti namjenjeni suzbijanju virusa 2019-nCoV, tvrdnja da je u roku od dva ili pet dana izgrađena potpuno nova bolnica u gradu Wuhan je netačna. I u jednom i u drugom slučaju se radi o pogrešnom prevodu članaka iz stranih izvora, koji govore o više različitih bolnica.

Prva bolnica o kojoj se govori i u članku Daily Mail-a i Metro-a je Medicinski centar distrikta Dabie, čija je izgradnja počela mnogo ranije, dok je kraj radova bio planiran za maj 2020. godine. Zbog vanrednih okolnosti, kineske vlasti su odlučile ubrzati završetak radova na jednom dijelu prostranog objekta, kako bi što prije postao funkcionalan za pacijente zaražene koronavirusom. Bolnica jeste preuređena za 2 dana, tako da je od prazne zgrade napravljen funkcionalan klinički centar, ali nije u ovom roku “izgrađena na području koje je bilo potpuno prazno”. 


U opisu snimka televizije CGTN (China Global Television Network) se, tako, može pročitati:

- Nakon dvodnevnog rada, radnici i volonteri su pretvorili Medicinski centar distrikta Dabie od prazne zgrade u medicinski objekat za hitne slučajeva sa 1.000 kreveta. Prva grupa pacijenata oboljelih od koronavirusa prebačena je u ovu ustanovu oko 10:30 uveče, 28. januara 2020. Medicinski centar se nalazi u Huanggangu, prefekturi u centralnoj kineskoj provinciji Hubel.

Da je sam objekat već bio izgrađen kada su započeli hitni radovi, pokazuju i snimci iz 2018. godine sa Baidu Maps stranice, kineske verzije Google Maps sistema, a koje su u svojim analizama priložili fact-checking portali Teyit iz Turske i Newtral iz Španije.

Ove su informacije bile dostupne već i u naslovu članka koji je objavio Daily Mail:

U Kini otvorena prva bolnica za koronavirus nakon su što radnici i volonteri proveli dva dana pretvarajući praznu zgradu u medicinski centar od 1.000 kreveta dok je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 133 (Daily Mail)

Identične pogrešne tvrdnje o tome da je “nova” bolnica “izgrađena” za 2 ili 5 dana pojavile su se i u medijima širom svijeta, a o njima su pisale naše partnerske organizacije, članice Međunarodne mreže za provjeru činjenica (IFCN). Kroz rad više od 60 organizacija iz preko 30 zemalja, pod IFCN-ovim heštegom #CoronaVirusFacts je objavljeno više od 200 analiza, među kojima su i one o netačnim tvrdnjama da je nova bolnica izgrađena za dva/pet dana, kojom su se bavile kolege/ice iz Kazahstana, Šri Lanke, Španije i Turske.

.

Druga bolnica o kojoj je pisao Daily Mail je “poljska bolnica” Leishanshan u distriktu Jiangxia, koja se zaista gradi “iz temelja”. Većina fotografija i video snimak izgradnje, koje su Klix i 24 sata, te naš portal Ekskluziva priložili u člancima, prikazuju upravo gradilište ove bolnice koja se i dalje ubrzano gradi.

Izgradnja ovog medicinskog objekta se pomno prati i na internetu uz live prenos građevinskih radova, te niz snimaka koji se svakodnevno objavljuju na različitim kanalima. Uz snimak objavljen 2.2.2020, navedeno je da se završetak radova očekuje 5. februara, a prihvatanje prvih pacijenata 6. februara.

Treća bolnica koja se spominje u člancima objavljenim na portalima Metro i Daily Mail je još jedna montažna bolnica Huoshenshan, izgrađena, kao i bolnica Leishanshan, po ugledu na privremenu bolnicu koja je u Pekingu podignuta 2003. prilikom epidemije SARS-a. Fotografije gradilišta ove dvije bolnice su u člancima 24 sata i Klixa, kao i našeg portala pogrešno prikazane kao gradilište Medicinskog centra distrikta Dabie, za koji je rečeno da je izgrađen za 2 (ili 5) dana.

Izvor: Raskrinkavanje.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.