x

Kinoa - hrana budućnosti

Kinoa sa razlogom spada u red najzdravijih žitarica. Ima čvrstu, pomalo žilavu strukturu i orašasto-žitni ukus. Najrasprostranjenija je kinoa bijele boje, koja ima vazdušastiju teksturu i prefinjeniji ukus od svojih crvenih i crnih rođaka koji su hrskaviji i jačeg ukusa. Pritom ne sadrži gluten!

Kinoa je zapravo pseudožitarica, jer se priprema, konzumira i sadrži jednake nutritivne vrijednosti kao i žitarica, ali zapravo spada u porodicu trava.

Kinoa je bogata mnogim mineralima, kao što su magnezijum, mangan, gvožđe, bakar, fosfor, cink, selen, kalijum i kalcijum, koji su neophodni za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma.

Pored minerala, sadrže i veliku količinu vitamina i to, vitamine B kompleksa i vitamin E. Takođe, sadrže i veliku količinu vlakana, pa povoljno djeluju na metabolizam. Ono što je bitno spomenuti jeste da kinoa sadrži svih osam aminokiselina koje su čovjeku potrebne, za razliku od ostalih žitarica, koje sadrže najviše tri, zbog čega se ova biljka smatra "superhranom".

Reguliše holesterol

Visoka koncentracija vlakana koja kinoa sadrži pomaže pri snižavanju povišenog holesterola.

Upijajuća vlakna pomiješana sa žučnom kiselinom, luče se u tijelo i snižavaju loš LDL holesterol. Za osobe koje pate od povišenog holesterola i treba da smanje unos životinjskih proteina, kinoa je idealna biljna zamjena za iste.


Kontroliše krvni pritisak

Poznato je da kalijum pozitivno djeluje na krvni pritisak.

Kinoa kalijuma defintivno ima više od svih drugih žitarica, a on održava zdrav bilans natrijuma u organizmu, što dalje može da utiče na smanjenje povišenog krvnog pritsika.

Pomaže pri mršavljenju

Vlakna i proteini koje kinoa sadrži daju nam energiju, ali održavaju osjećaj sitosti.

Osim toga, mogu i da ubrzaju metabolizam i regulišu rad digestivnog trakta.


Smanjuje rizik od dijabetesa

Upijajuća vlakna koja kinoa sadrži kontrolišu nivo šećera u krvi, dokazano je studijama.

Zahvaljujući fenolnoj kiselini, vitaminu E i polisaharidu, spriječiće neželjene upalne procese koji su povezani sa rizikom nastanka dijabetesa tipa 2.

Načini pripreme

Važno je dobro isprati sirovu namirnicu, jer je neoprano zrno obloženo gorkim prahom - saponinom. Ustaljena praksa je da se zrna (bilo isprana ili ne) potope u vodu 10 minuta prije kuvanja.

Na pakovanju uglavnom postoji uputstvo za pripremu, ali opšte pravilo je da se 200 g kinoe stavi u 300-400 ml vode ili supe i dovede do ključanja, a onda se smanji temperatura i kuva se na laganoj vatri u poklopljenom sudu petnaestak minuta dok ne omekša ili dok ne upije svu tečnost. Još jedna opcija je da se poslije 10 minuta skloni sud sa vatre i ostavi poklopljen da se dokuva u sopstvenoj toploti.

Za tostiranje ili suvo pečenje kinoe potrebno je da isperete zrna i da ih u malim količinama stavljate na umjereno zagrijanu tavu, uz konstantno miješanje po dnu. Kada se isuše, počeće da pucketaju i da šire neodoljiv orašast miris.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.