x

Klagenfurt - čarobni grad legendi!

Nekad sjedište jedne od najvećih evropskih monarhija, zemlja burne i bogate prošlosti, impozantnih građevina i još ljepše prirode, Austrija putnike namjernike, ali i one koje vodi turistički duh, ostavlja bez daha. Ta mala, ali bogata država, zahvaljujući burnoj i bogatoj istoriji, dobila je u nasljeđe istorijske i kulturne građevine i blaga od neprocjenjive vrijednosti.

Povratak u doba monarhije:  Jedan od gradova koji brižno njeguje ono što mu je istorija ostavila u amanet, o čijem postanku se pričaju legende, koji će vas koloritom svojih ulica i građevina vratiti u doba monarhije, Marije Terezije i dvorskih balova je Klagenfurt, grad u pokrajini Koruška, grad koji se ulogorio na jugu Austrije.

Službeno ime grada je Klagenfurt am Wörthersee, jer se prostire na čuvenom jezeru Wörthersee (Vrbsko jezero). Ovo jezero je sigurno mjesto za uživanje prilikom posjete Klagenfurtu, a za njegov nastanak se veže i svojevrsna legenda o malom čovječuljku sa buretom u rukama, iz kojeg teče voda, jer je, navodno, na mjestu današnjeg jezera nekada davno bio grad.

Čovječuljak donosi sreću: Prema predanju, stanovnici ovog grada su postili, a organizovana je velika proslava. Tada se pojavio čovječuljak koji im je rekao da nije dozvoljeno da post proslavljaju. Međutim, stanovnici ga nisu poslušali i nastavili su sa slavljem.

Čovječuljak se pojavio još dva puta, a trećeg puta, sa sobom je ponio bure puno vode, i nije ga zatvarao, nego je voda curila i tako je nastalo jezero, a grad je potopljen. U Klagenfurtu ovog čovječuljka nazivaju Wörtherseemännchen, a spomenik sa njegovim likom gospodari gradskim ulicama. Čovječuljka treba dotaknuti po ruci kako bi se ostvarila sreća na poslovnom planu, a bacanjem novčića u fontanu povećavaju se šanse za sreću. Legende zovu na razotkrivanje.

Atrakcije i biseri arhitekture: Jedna od najvećih atrakcija u Klagenfurtu je istorijski renesansni stari grad. Ondašnju jedinstvenu atmosferu cijene jednako stanovnici grada i gosti.

Stari grad, za čiji južnjački štih je potrebno zahvaliti italijanskim graditeljima, odiše životom, te u obilzak Klagenfurta možete krenuti od najpoznatijih lokacija u gradu - Starog trga (Alter Platz) i Novog trga (Neuer Platz), koji su zapravo pravi centar grada.

Starim trgom gospodari nekadašnja ``Palais Welzer``, izgrađena oko 1600. godine, a od sredine 18. vijeka do 1918. godine služila je kao gradska vijećnica. Uz zanimljivo dvorište pod arkadama iz 17. vijeka te predivnu sliku iznad ulaza u zgradu, koja pokazuje i koruški grb, čini je jednom od najinteresantnijih zgrada na trgu, a i u Klagenfurtu, koji je prvi u Austriji pretvoren u pješačku zonu.

Nećete morati koračati da biste ugledali još jedan biser arhitekture - kuća ``Zlatna guska`` daleko je samo ``pogled`` ka drugoj strani Starog trga i najstarija je građevina u Klagenfurtu koju spominju u starim dokumentima, a prema zapisima izgrađena je 1489. godine, te je ime dobila prema skulpturi guske koja se nalazi iznad ulaznih vrata. Poznato nije samo pročelje ``Zlatne guske``, koje se može vidjeti sa Starog trga, već je impresivno i unutrašnje dvorište građevine u kojem se nalaze brojni kafići i butici.

Seoska kuća:  Svakako sa društvom sa kojim ste pošli u avanturu sjednite u baštu jednog od kafića na trgu, te uz dobru kafu i ``čašicu`` razgovora saberite utiske o viđenom i napravite plan za dalje. A dalje je Seoska kuća (Landhaus) - istorijski najvažnija zgrada u Klagenfurtu, izgrađena između 1574. i 1594. godine, smještena između Starog trga i Trga Duha svetoga, te se ubraja u najreprezentativnije građevine grada. U toj građevini danas stoluje pokrajinska vlada Koruške, a u dvorištu pod arkadama održavaju se priredbe na otvorenom.

Dok se divite ovom zdanju, pažnju će vam odvući izgled mjesnog spomenika. Naime, u davna vremena, kada je svijetom harala kuga, gradski oci Klaganfurta su se zakleli da će izgraditi spomenik ako kuga zaobiđe njihov grad.

Oni su preduzeli sve neophodne mjere, prvenstveno higijenske, i skoro da nije zabilježen nijedan slučaj kuge u ovom gradu. U namjeri da ispoštuju svoje obećanje, podigli su stub ispred gradske bolnice, a u čijoj blizini se nalazi najstarije groblje u gradu. Kasnije, kada je na ovom mjestu izgrađen Centar za javni prevoz, spomenik (Pestsäule) je premješten na Stari trg.

Predah uz tradicionalna jela:  U spletu ulica i trgova pronađite mjesto za predah uz tradicionalna jela. Uživanje u delicijama iz regije Koruška ima svoju cijenu (kakva je praksa i u svim gradovima Evrope), ali prosto nećete mariti za cijenu kada vidite kolač od dizanog tijesta sa cimetom, šećerom i suvim grožđem (Kärntner Feindling), pikantno varivo s ječmom, grahom, dimljenim mesom i povrćem (Kärntner Ritschert), te rezance punjene svježim kravljim sirom, začinskim biljem i krompirom (Kärntner Kasnudeln).

Novi trg:  Poslije predaha uz delicije i kratkog upoznavanja sa temperamentom odnašnjeg stanovništva, krenite dalje, laganom šetnjom ulicama, koja će vas, na samo nekoliko koraka dalje od Starog trga odvesti do Novog trga. A Novim trgom, koji je svoje mjesto našao u pitomoj panorami grada, gospodare Nova opštinska zgrada (Rathaus), spomenik zmaju (Lindwurm), te spomenik posvećen Mariji Tereziji (jedina žena koja je vladala Habsburškom monarhijom). Interesantno je da su stanovnici grada imali pravo odluke čiji kip će se uz Lindwurma staviti na glavni trg - da li spomenik Mariji Tereziji ili spomenik osnivaču grada Bernhardu von Spanheimu. Stanovnici su odlučili da na glavni trg bude postavljen spomenik Mariji Tereziji, a spomenik Bernhardu von Spanheimu je postavljen na susjedni trg, paralelno sa spomenikom Mariji Tereziji.

Dominacija zmaja:  Trgom dominira spomenik zmaju. Prema legendi, grad je osnovan na mjestu gdje je ubijen zmaj koji je živio u obližnjoj močvari te jeo ljude, a kaže da je zvijer ubio jedan hrabri čovjek. Zmaj je zaštitni znak grada i nalazi se i na grbu Klagenfurta.

Pečat trgu svakako daje zgrada opštine, koju koriste za prijeme, festivale, proslave. Građevina ima oble arkade, stubove i kamene pehare. O znamenitosti zgrade svjedoči i to da stepenište potiče iz 16. vijeka.

Najveći grad pokrajine Koruška će vam sam ispričati svoje priče. I one iz starih dana, a i one novijeg datuma. Danas je Klagenfurt jedan od centara južnog dijela Austrije, sa znamenitostima grada koje je moguće obići pješke za pola sata.

To što je grad manji od prosječnih evropskih gradova ne umanjuje njegovu ljepotu i pitomost. I Austrija je mala država, ali može se pohvaliti, kako stoji na početku priče, istorijskim i kulturnim nasljeđem. Isto važi i za Klagenfurt.

Svijet u malom

Minimundus je park minijaturnih građevina u Klagenfurtu. Nalazi se na čuvenom jezeru Wörthersee (Vrbsko jezero), te sadrži više od 150 minijaturnih modela arhitekture iz cijelog svijeta, napravljenih u omjeru 1:25.

Od otvaranja 1958. godine, više od 15 miliona posjetilaca obišlo je 26.000 metara kvadratnih parka. U parku možete vidjeti Kip slobode, Sidnejsku operu, Tadž Mahal, Bijelu kuću, Sulejmanovu džamiju, Ajfelov toranj…

``Najveća`` minijatura je model bazilike sv. Petra u Rimu, a ``najviši`` CN tornja iz Toronta. Posebno su zanimljivi modeli katedrale ``Sagrada Familia`` iz Barselone, te spejs šatl, koji svakog sata demonstrira start uz dim i vatru te se podiže tri metra iznad zemlje.

Izvor: nezavisne.com/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.