x

šta se prećutkuje

Ko kupuje uklete stanove po Beogradu? Šta su komšije čule iz stana Ksenije Pajčin?

BEOGRAD - Vlasnici stanova u kojima su se dogodile nesreće, pogibije, ub.stva, pa čak i prirodne smrti prethodnih stanara, imaju velike poteškoće da na tržištu nekretnina pronađu zainteresovanog kupca.

Iskustva agenata za nekretnine pokazuju da su sujevjerje i vjera u lošu "karmu" neki od razloga zbog kojih ljudi izbjegavaju takve nekretnine, pa su vlasnici prinuđeni da ih godinama drže na oglasima sa cijenom daleko ispod tržišne.

Na tržištu nekretnina mogao bi da se nađe i stan iz novobeogradske „televizorke“ u Bloku 28 iz kog je prošle godine potekao katastrofalni požar, objavila je Nova prije nepunih godinu dana dodajući da se vlasnica stana požalila da je cijeli komšiluk okrivljuje za oba požara, i da zbog toga planira da proda stan, kako bi se sklonila od srditih i osuđujućih pogleda svojih komšija.


Ukleti se teško prodaju, posebno kad je na internetu sve lako provjeriti

Kako je tada objasnio jedan agent za nekretnine, koji je insistirao na anonimnosti zbog agencije za koju radi, „ukleti stanovi“ se izrazito teško prodaju, posebno u današnje vrijeme interneta kada je vrlo lako provjeriti da li se na tom mjestu nešto dogodilo.

„Takvi stanovi se jako teško prodaju, vlasnici ih bukvalno u startu daju upola cijene, a onda nastaje drugi problem. Dogodi se da ljudima bude sumnjivo to što je cijena stana tako niska, pa počnu dodatno da zapitkuju i provjeravaju, sumnjajući da li je prodaja legalna, odnosno da se ne krije iza prodaje neka prevara“, objašnjava sagovornik.


Njegova koleginica iz druge agencije, koja je takođe zbog posla zahtijevala da ostane anonimna, kaže da praksa pokazuje i da prodavci takvih stanova moraju biti uporni, to jest da se od starta pripreme na to da nekretninu neće olako i na brzinu prodati, kao ni po tržišnoj cijeni.

Stan Ksenije Pajčin bio na oglasu 6 godina zbog tragedije

Vjerovatno najpoznatiji slučaj „ukletog stana“ bio je onaj u vlasništvu pjevačice Ksenije Pajčin, koju je 2010. godine ubio partner, maneken Filip Kapisoda, a potom i sebe. Šest godina kasnije, stan u kome se dogodilo ubistvo, Ksenijina majka je prodala. Međutim, kako su komšije svjedočile, godinama niko nije želio da ga kupi, što je natjeralo ženu da ga, kako su pisali mediji, proda po znatno nižoj cijeni od tržišne vrijednosti. Iako se stan nalazi više nego na atraktivnoj lokaciji, kupci su ga obilazili u širokom luku, a čak i oni koji na prvu loptu nisu znali čiji je, kada bi saznali, samo bi nastavili dalje.


Komšije: Čuli smo korake noću i kao da se nešto pomjera

- Majka Ljubica je u ovaj stan prvi put ušla dva i po mjeseca poslije tragedije. Ubrzo je riješila i da ga proda, ali kako nije bilo zainteresovanih kupaca, odlučila je da ga izda. Podstanari su tu živjeli godinu dana, a pošto su se odselili, niko više nije u njemu stanovao. Više puta sam čuo da se stan prodaje, ali ko će to da kupi kad se zna šta se unutra dogodilo - ispričao je Kuriru prije 7 godina komšija koji je želio da ostane anoniman.


On je otkrio i zastrašujući detalj:

- Otkako je Ksenija ubijena, noću smo nekoliko puta čuli korake po stanu, kao da se nešto pomjera. Niko tad nije živio u njemu i zato je to bilo čudno. Ne samo meni, već i ostalim komšijama. Ljubica je bila jedna vedra i nasmijana žena, puna života i snage. Čujem da je sad uvenula i da joj nije ni do čega - završava komšija.

Da li se kupcima unaprijed kaže

Na pitanje da li se kupcima unaprijed kaže o kakvoj nekretnini je riječ, kaže da u većini slučajeva ne, ali da zbog sumnje u cijenu, potencijalni kupci sami krenu da zapitkuju, pa da im onda odgovore.


„Bilo je slučajeva da kupci pristanu da kupe stan, a poslije nekoliko dana otkažu upravo iz tih razloga. Pored toga, pošto se u današnje vrijeme mnogo više gradi, i velika je ponuda stanova, kupci u startu imaju veću šansu da nađu neki stan u vrijednosti koja im odgovara, a koji nije upisan na stranicama crne hronike“, kaže te dodaje da je to vjerovatno zbog nekog sujevjerja, ili „negativne energije“, koju stan nosi...“, kaže ona i dodaje:

„Kupci izbjegavaju i stanove gdje su se događale poplave i požari, jer unaprijed sumnjaju da postoje problemi sa zidovima, statikom zgrade, ili da je jednostavno loša instalacija, pogotovo u starijim soliterima, čiji stanovi mahom zahtijevaju i potpuno renoviranje“.

.

.

.

Izvor: Kurir 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.