x

Kažu stručnjaci

Ko ne treba piti kafu

Kofein može uzrokovati trenutni porast krvnog pritiska i ubrzati rad srca.

Dokazano je kako kafa može smanjiti rizik od razvoja nekoliko vrsti raka, bolesti srca, a čak može i pomoći pri gubitku kilograma.

Ali kod nekih će osoba rezultat izostati, a može doći i do negativnih posljedica radi unosa kofeina. Evo ko nikada ne bi trebao piti kafu.

Može ubrzati probavu

Osobe koje pate od upalne bolesti crijeva - Kofein može ubrzati probavu, a isto tako i povećati šanse da će doći do proliva, koji je jedan od glavnih simptoma upalne bolesti crijeva, pojašnjava nutricionistica Anđel Plenels (Angel Planells).

Ako imate glaukom - Intraokularni pritisak može porasti kod osoba koje imaju glaukom kada konzumiraju kafu, ako je vjerovati istraživanja. Stručnjaci stoga savjetuju da se smanji unos kofeina ili čak da se izbjegava, ali smatram da je potrebno provesti dodatna istraživanja, dodaje Plenels.

Ako vas muči preaktivni mjehur - Svi znaju da je najbolje preskočiti ispijanje velike šoljice kafe prije dugog puta, posebno ako ne možete lako do toaleta. Unos kofeina može samo ubrzati rad mjehura zbog čega ćete morati češće da mokrite, pojašnjava Sue Heikinen, nutricionistica.


Savjet trudnicama

Osobe koje pate od bolesti srca - Kako kofein iz kafe može uzrokovati trenutan porast krvnog pritiska i ubrzati rad srca, važno je da svaka osoba koja je u prošlosti imala problema sa srcem pripazi i razgovara s ljekarom o tome koliko kafe smije piti, pojasnila je Keli Mekgrin (Kelli McGrane), nutricionistica.

Američka udruga za ginekologiju savjetuje da trudnice ne bi trebale piti više od 2 šoljice kafe u danu kako bi smanjile rizik od pobačaja i preranog poroda. Ipak, studija objavljena prošle godine kaže kako ne postoji sigurna količina kafe za trudnice i da bi svaka trudnica trebala razgovarati sa svojim ginekologom o tome koliko kafe smije piti.


Smanjiti unos

Dojilje - Kako je kofein stimulant i diuretik, moguće je da bi majka koja doji mogla patiti radi dehidracije, a stručnjaci stoga savjetuju da bi se u toj fazi kofein trebao izbjegavati baš kao i u trudnoći.

Poremećen san - Jasno je da ćete nakon neprospavane noći prvo posegnuti za šoljicom kafe, ali upravo ta navika može voditi ka začaranom krugu nespavanja i dnevnog umora. Čak i ako mislite da popodnevna kafa ne remeti vaš san, ona to ustvari može učiniti. Savjet je da zadnju kafu pijete 6 sati prije odlaska u krevet, navodi Heikinen.

- Kofein je stimulant koji može pogoršati anksioznost, a ako od nje često patite, razmislite o tome da smanjite unos kofeina - upozorava Mekgrin.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.